Criza din Italia: Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile băncilor din Peninsulă

Moody's Investors Service a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile a 12 grupuri bancare italiene: UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca IMI, Cassa Depositi e Prestiti, Mediobanca, FCA Bank, Banca Nazionale Del Lavoro, Credito Emiliano, Credit Agricole Cariparma, Cassa Centrale Raiffeisen, Invitalia şi Banca del Mezzogiorno - MCC, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - joi, 31 mai 2018, 06:52
Criza din Italia: Moody's a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile băncilor din Peninsulă

Acţiunea de rating a fost determinată de decizia Moody’s din 25 mai de a pune sub supraveghere ratingul suveran al Italiei, pentru o posibilă retrogradare, din cauza riscurilor semnificative de slăbire a solidităţii fiscale a ţării, ţinând cont de planurile noului Guvern de coaliţie şi de riscul stagnării reformelor structurale.

Miercuri, Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile pentru depozitele pe termen lung ale Intesa Sanpaolo, Banca IMI, Mediobanca, Credit Agricole Cariparma, FCA Bank şi Cassa Centrale Raiffeisen.

În eventualitatea revizuirii în scădere a ratingului suveran al Italiei, ratingurile A3 atribuite în prezent pentru depozitele băncilor italiene vor fi probabil retrogradate, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

În prezent, există presiuni ascendente limitate asupra ratingurilor băncilor italiene plasate sub supraveghere, dar, dacă ratingul pentru obligaţiunile guvernamentale italiene va fi confirmat la Baa2, Moody’s ar putea confirma la actualul nivel şi calificativele atribuite celor 12 grupuri bancare din Italia.

De asemenea, agenţia ar putea retrograda ratingurile în urma revizuirii în scădere a ratingului suveran al Italiei sau a deteriorării evaluării băncilor, a înrăutăţirii calităţii activelor, a pierderilor sau a reducerii capitalizării.

Într-un raport recent al Moody’s, se arată că perspectiva negativă atribuită sectorului bancar italian reflectă presiunile continue asupra băncilor ţării de a-şi reduce stocul masiv de credite neperformante, în contextul oportunităţilor limitate de majorare a capitalului, al nivelului slab persistent al profitabilităţii şi expunerii semnificative la obligaţiunile guvernamentale italiene.

Moody’s se aşteaptă la o creştere a economiei Italiei de 1,3% în 2018, mai mult decât în anii precedenţi, dar încă sub nivelul altor state similare. Îmbunătăţirea marginală a perspectivelor de creştere va sprijini majorarea afacerilor şi, prin urmare, veniturile, dar este puţin probabil să ducă la o accelerare semnificativă a reducerii creditelor neperformante.

Nivelul acestora va scădea gradual, dar va rămâne ridicat, iar între timp băncile italiene se confruntă cu presiuni pentru îmbunătăţirea provizioanelor care acoperă aceste împrumuturi. În decembrie 2016, nivelul creditelor neperformante ale băncilor italiene se ridica la 349 miliarde de euro, cel mai mare din Europa, reprezentând 17,3% din împrumuturile lor brute, adică de trei ori mai mult faţă de media UE, de 5,1%.

Moody’s se aşteaptă ca profitabilitatea sectorului bancar italian să rămână slabă în 2018, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor şi al creşterii limitate a creditării.

UniCredit şi Intesa Sanpaolo au o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...