Criza din Italia: Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile băncilor din Peninsulă

Moody's Investors Service a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile a 12 grupuri bancare italiene: UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca IMI, Cassa Depositi e Prestiti, Mediobanca, FCA Bank, Banca Nazionale Del Lavoro, Credito Emiliano, Credit Agricole Cariparma, Cassa Centrale Raiffeisen, Invitalia şi Banca del Mezzogiorno - MCC, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - joi, 31 mai 2018, 06:52
Criza din Italia: Moody's a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile băncilor din Peninsulă

Acţiunea de rating a fost determinată de decizia Moody’s din 25 mai de a pune sub supraveghere ratingul suveran al Italiei, pentru o posibilă retrogradare, din cauza riscurilor semnificative de slăbire a solidităţii fiscale a ţării, ţinând cont de planurile noului Guvern de coaliţie şi de riscul stagnării reformelor structurale.

Miercuri, Moody’s a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile pentru depozitele pe termen lung ale Intesa Sanpaolo, Banca IMI, Mediobanca, Credit Agricole Cariparma, FCA Bank şi Cassa Centrale Raiffeisen.

În eventualitatea revizuirii în scădere a ratingului suveran al Italiei, ratingurile A3 atribuite în prezent pentru depozitele băncilor italiene vor fi probabil retrogradate, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

În prezent, există presiuni ascendente limitate asupra ratingurilor băncilor italiene plasate sub supraveghere, dar, dacă ratingul pentru obligaţiunile guvernamentale italiene va fi confirmat la Baa2, Moody’s ar putea confirma la actualul nivel şi calificativele atribuite celor 12 grupuri bancare din Italia.

De asemenea, agenţia ar putea retrograda ratingurile în urma revizuirii în scădere a ratingului suveran al Italiei sau a deteriorării evaluării băncilor, a înrăutăţirii calităţii activelor, a pierderilor sau a reducerii capitalizării.

Într-un raport recent al Moody’s, se arată că perspectiva negativă atribuită sectorului bancar italian reflectă presiunile continue asupra băncilor ţării de a-şi reduce stocul masiv de credite neperformante, în contextul oportunităţilor limitate de majorare a capitalului, al nivelului slab persistent al profitabilităţii şi expunerii semnificative la obligaţiunile guvernamentale italiene.

Moody’s se aşteaptă la o creştere a economiei Italiei de 1,3% în 2018, mai mult decât în anii precedenţi, dar încă sub nivelul altor state similare. Îmbunătăţirea marginală a perspectivelor de creştere va sprijini majorarea afacerilor şi, prin urmare, veniturile, dar este puţin probabil să ducă la o accelerare semnificativă a reducerii creditelor neperformante.

Nivelul acestora va scădea gradual, dar va rămâne ridicat, iar între timp băncile italiene se confruntă cu presiuni pentru îmbunătăţirea provizioanelor care acoperă aceste împrumuturi. În decembrie 2016, nivelul creditelor neperformante ale băncilor italiene se ridica la 349 miliarde de euro, cel mai mare din Europa, reprezentând 17,3% din împrumuturile lor brute, adică de trei ori mai mult faţă de media UE, de 5,1%.

Moody’s se aşteaptă ca profitabilitatea sectorului bancar italian să rămână slabă în 2018, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor şi al creşterii limitate a creditării.

UniCredit şi Intesa Sanpaolo au o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...