Criza din Ucraina ar putea afecta pactul antiatomic global – secretarul general ONU Ban Ki-moon

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a avertizat luni pe liderii internaţionali că criza din Ucraina ar putea avea implicaţii profunde pentru integritatea unui tratat global proiectat să prevină răspândirea armelor nucleare, relatează Reuters.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 05:05
Criza din Ucraina ar putea afecta pactul antiatomic global - secretarul general ONU Ban Ki-moon

Ucraina a renunţat la arsenalul ei nuclear din epoca sovietică în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta din 1994, pe care l-a semnat împreună cu Marea Britanie, Statele Unite şi Rusia. Acesta a oferit garanţii suveranităţii Ucrainei în schimbul unui angajament, de atunci îndeplinit, că renunţă la armele nucleare.

Rusia, cu toate acestea, a confiscat şi anexat regiunea Ucrainei majoritar rusofonă Crimeea după răsturnarea preşedintelui prorus al Ucrainei în februarie, după mai multe luni de proteste masive.

Luni, Ucraina a cerut trupelor sale rămase în Crimeea să părăsească peninsula după ce forţele ruse au invadat una dintre ultimele baze ale Kievului în regiunea Mării Negre.

Comentariile lui Ban sugerează îngrijorarea că evenimentele din Ucraina ar putea face unele ţări mai reticente să renunţe la orice capacitate de arme nucleare sau ispiti pe altele să le urmeze, notează Reuters.

Adresându-se unui summit de securitate nucleară la Haga, Ban a declarat că garanţiile de securitate au fost o condiţie esenţială pentru aderarea Ucrainei în urmă cu două decenii la Tratatul de Neproliferare Nucleară /NPT/, pactul antinuclear din 1970 al unui număr de 189 de naţiuni.

‘Cu toate acestea, credibilitatea asigurărilor date Ucrainei în Memorandumul de la Budapesta din 1994 a fost grav subminată de evenimentele recente’, a remarcat el în faţa liderilor din 53 de ţări, inclusiv preşedintele SUA Barack Obama şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

‘Implicaţiile sunt profunde, atât pentru securitatea regională cât şi integritatea regimului de neproliferare nucleară’, a mai notat Ban. Dar ‘acest lucru nu ar trebui să servească drept scuză pentru a continua proliferarea nucleară, care va creşte numai nesiguranţa şi izolarea’.

Luni la Haga, preşedintele american Barack Obama a căutat să obţină sprijin de la aliaţii europeni şi China pentru a izola Rusia după confiscarea Crimeii.

Săptămâna trecută, Rusia a acuzat statele occidentale că încalcă un angajament de a respecta suveranitatea şi independenţa politică a Ucrainei în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta, spunând că au ‘încurajat o lovitură de stat’ ce l-a răsturnat pe preşedintele Viktor Ianukovici .

Dar ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat că Rusia este cea care a violat memorandumul asupra asigurărilor de securitate, prin care ţările semnatare s-au angajat de asemenea să respecte frontierele existente ale Ucrainei.

În discursul său privind securitatea nucleară şi alte probleme, Ban nu a făcut referire la nicio parte pe nume. El a spus că angajamente de dezarmare trebuie onorate şi ‘de asemenea oferite garanţii de securitate statelor non-nucleare din partea statelor cu arme nucleare’.

El a cerut statelor care iau parte la o conferinţă de revizuire a NPT anul viitor ‘să abordeze interesul legitim al statelor non-nucleare prin oferirea de asigurări de securitate fără echivoc şi cu caracter juridic obligatoriu de la statele cu arme nucleare’.

‘Trebuie să ne asigurăm că armele nucleare sunt considerate de anumite state ca o răspundere şi nu un avantaj’, a subliniat Ban Ki-moon

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...