Criza din Ucraina ar putea afecta pactul antiatomic global – secretarul general ONU Ban Ki-moon

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a avertizat luni pe liderii internaţionali că criza din Ucraina ar putea avea implicaţii profunde pentru integritatea unui tratat global proiectat să prevină răspândirea armelor nucleare, relatează Reuters.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 05:05
Criza din Ucraina ar putea afecta pactul antiatomic global - secretarul general ONU Ban Ki-moon

Ucraina a renunţat la arsenalul ei nuclear din epoca sovietică în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta din 1994, pe care l-a semnat împreună cu Marea Britanie, Statele Unite şi Rusia. Acesta a oferit garanţii suveranităţii Ucrainei în schimbul unui angajament, de atunci îndeplinit, că renunţă la armele nucleare.

Rusia, cu toate acestea, a confiscat şi anexat regiunea Ucrainei majoritar rusofonă Crimeea după răsturnarea preşedintelui prorus al Ucrainei în februarie, după mai multe luni de proteste masive.

Luni, Ucraina a cerut trupelor sale rămase în Crimeea să părăsească peninsula după ce forţele ruse au invadat una dintre ultimele baze ale Kievului în regiunea Mării Negre.

Comentariile lui Ban sugerează îngrijorarea că evenimentele din Ucraina ar putea face unele ţări mai reticente să renunţe la orice capacitate de arme nucleare sau ispiti pe altele să le urmeze, notează Reuters.

Adresându-se unui summit de securitate nucleară la Haga, Ban a declarat că garanţiile de securitate au fost o condiţie esenţială pentru aderarea Ucrainei în urmă cu două decenii la Tratatul de Neproliferare Nucleară /NPT/, pactul antinuclear din 1970 al unui număr de 189 de naţiuni.

‘Cu toate acestea, credibilitatea asigurărilor date Ucrainei în Memorandumul de la Budapesta din 1994 a fost grav subminată de evenimentele recente’, a remarcat el în faţa liderilor din 53 de ţări, inclusiv preşedintele SUA Barack Obama şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

‘Implicaţiile sunt profunde, atât pentru securitatea regională cât şi integritatea regimului de neproliferare nucleară’, a mai notat Ban. Dar ‘acest lucru nu ar trebui să servească drept scuză pentru a continua proliferarea nucleară, care va creşte numai nesiguranţa şi izolarea’.

Luni la Haga, preşedintele american Barack Obama a căutat să obţină sprijin de la aliaţii europeni şi China pentru a izola Rusia după confiscarea Crimeii.

Săptămâna trecută, Rusia a acuzat statele occidentale că încalcă un angajament de a respecta suveranitatea şi independenţa politică a Ucrainei în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta, spunând că au ‘încurajat o lovitură de stat’ ce l-a răsturnat pe preşedintele Viktor Ianukovici .

Dar ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat că Rusia este cea care a violat memorandumul asupra asigurărilor de securitate, prin care ţările semnatare s-au angajat de asemenea să respecte frontierele existente ale Ucrainei.

În discursul său privind securitatea nucleară şi alte probleme, Ban nu a făcut referire la nicio parte pe nume. El a spus că angajamente de dezarmare trebuie onorate şi ‘de asemenea oferite garanţii de securitate statelor non-nucleare din partea statelor cu arme nucleare’.

El a cerut statelor care iau parte la o conferinţă de revizuire a NPT anul viitor ‘să abordeze interesul legitim al statelor non-nucleare prin oferirea de asigurări de securitate fără echivoc şi cu caracter juridic obligatoriu de la statele cu arme nucleare’.

‘Trebuie să ne asigurăm că armele nucleare sunt considerate de anumite state ca o răspundere şi nu un avantaj’, a subliniat Ban Ki-moon

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful STB. Metrorex anunță că se va circula normal
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful ...
Directorul general al STB, Adrian Criț, a declarat că Vasile Petrariu, liderul sindicatului majoritar de la STB, ar fi ...
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Un număr de 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au ...
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti de 9,50 cazuri la mia de locuitori, conform ...