Criza din Ucraina: Ianukovici anunţă un armistiţiu şi reluarea negocierilor cu opoziţia

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a anunţat miercuri un 'armistiţiu'şi reluarea negocierilor cu opoziţia, la zi după violenţe sângeroase la Kiev, soldate cu moartea a cel puţin 26 de persoane, scrie AFP.
Economica.net - joi, 20 feb. 2014, 05:10
Criza din Ucraina: Ianukovici anunţă un armistiţiu şi reluarea negocierilor cu opoziţia

La finalul unei întâlniri cu cei trei lideri ai opoziţiei, ‘părţile au declarat un armistiţiu şi reluarea negocierilor pentru a opri baia de sânge şi a stabiliza situaţia’, a făcut cunoscut preşedinţia Ucrainei într-un comunicat.

Responsabili europeni, profund preocupaţi de escaladarea violenţelor în Ucraina
     
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a îndemnat miercuri Uniunea Europeană, într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier, să convingă opoziţia ucraineană să coopereze cu autorităţile şi să ia distanţă de forţele radicale ce doresc ‘o lovitură de stat’, relatează AFP.

Ministrul de externe rus a cerut UE ‘să profite de contactele pe care le are cu opoziţia pentru a o determina să coopereze cu autorităţile ucrainene şi să se distanţeze ferm de forţele radicale care au declanşat violenţele sângeroase şi se află pe calea unei lovituri de stat’, se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe rus.

La rândul său, ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, care va participa joi la reuniunea miniştrilor de externe europeni de la Bruxelles consacrată Ucrainei, a evocat ‘sancţiuni ţintite’. Reuniunea ministerială extraordinară de joi va prilejui o dezbatere amplă privind cele mai recente evoluţii şi abordarea de către Uniunea Europeană a situaţiei de la Kiev. În acest sens, un ministru austriac s-a pronunţat miercuri pentru blocarea conturilor bancare deţinute în Austria de oligarhi ucraineni, în răspuns la violenţele ce au loc la Kiev. Sonja Stessl, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a subliniat faptul că o astfel de măsură ar trebui să fie adoptată la scară europeană. Potrivit responsabilului austriac, îngheţarea averilor oligarhilor apropiaţi puterii ucrainene ar constitui ‘un semnal politic de sprijin pentru mişcarea democratică’.

Ministrul italian de externe, Emma Bonino, a avertizat miercuri împotriva ‘riscului concret de război civil’ în Ucraina, după confruntările violente între poliţişti şi manifestanţi. ‘Aceasta este cea mai mare preocupare ce trebuie avută în vedere, să se evite riscul concret de război civil la porţile UE’, a declarat Emma Bonino. ‘Gravitatea ciocnirilor în curs la Kiev pune poporul ucrainean în faţa unei situaţii dramatice, a unei violenţe inacceptabile pe care noi, europenii, o condamnăm’, a adăugat şeful diplomaţiei italiene.

Mai multe ţări din UE au avertizat miercuri cu sancţiuni şi au promis că vor cere socoteală celor responsabili de acţiunile de reprimare din Ucraina, unde violenţele s-au soldat cu 26 de morţi în ultimele ore. Preşedintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au condamnat ‘acţiunile incalificabile şi inacceptabile’ din Ucraina şi au dat asigurări că autorii acestora vor fi ‘sancţionaţi’. La rândul său, şeful guvernului polonez, Donald Tusk, le-a cerut, tot miercuri, partenerilor săi europeni să impună ‘sancţiuni care să-i afecteze sever pe autorii dramei ucrainene, sancţiuni personale şi financiare’. În acest context, miniştrii de externe din Franţa, Germania şi Polonia se vor deplasa joi dimineaţă la Kiev, înainte de reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor europeni ai afacerilor externe.

Corlăţean discută joi cu omologii din UE despre situaţia din Ucraina
     
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, participă joi la Bruxelles la reuniunea extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene privind situaţia din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, la reuniunea ministerială are loc o dezbatere amplă privind cele mai recente evoluţii şi abordarea de către Uniunea Europeană a situaţiei de la Kiev.

Sursa citată mai anunţă că şeful diplomaţiei române va reitera profunda preocupare faţă de recentele evoluţii, precum condamnarea fermă a violenţelor.

Totodată, va sublinia importanţa încurajării de către UE a dialogului politic intern, singura modalitate care poate permite convenirea unei soluţii durabile a actualei crize din Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de euro
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de ...
Grupul Enel a anunțat sâmbătă că a finalizat vânzarea a 50% din compania Open Fiber către firmele Macquarie Asset ...