Criza din Ucraina: Secretarul general al Consiliului Europei susţine planul de pace al lui Poroşenko

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, şi-a exprimat sprijinul pentru planul de pace propus de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi le-a cerut tuturor părţilor implicate în conflict să renunţe la violenţă, informează ITAR-TASS.
Economica.net - sâm, 21 iun. 2014, 14:41
Criza din Ucraina: Secretarul general al Consiliului Europei susţine planul de pace al lui Poroşenko

‘Preşedintele Poroşenko a primit sprijin total din partea noastră pentru planul său de pace în Ucraina de Est. Acesta este un pas important spre o pace şi stabilitate durabile în Ucraina’, a subliniat Thorbjorn Jagland.

Secretarul general al CoE le-a solicitat tuturor părţilor implicate să se abţină de la violenţă şi să respecte drepturile omului şi principiul de supremaţie a legii. ‘Din acest motiv, salut încetarea focului anunţată de Poroşenko’, a spus Jagland.

De asemenea, Thorbjorn Jagland şi-a exprimat speranţa că acum părţile aflate în conflict vor reuşi ‘să înceapă cât mai repede negocierile necesare’.

Planul de pace al lui Poroşenko prevede garanţii de securitate pentru toţi participanţii la negocieri, eliberarea de răspundere penală pentru cei care au predat armele şi nu au comis infracţiuni grave, eliberarea ostaticilor, crearea unei zone-tampon de 10 km la graniţa ruso-ucraineană, retragerea formaţiunilor armate ilegale, înfiinţarea unui coridor garantat pentru retragerea ‘mercenarilor ruşi şi ucraineni’ şi dezarmarea lor, eliberarea clădirilor administrative, înnoirea transmisiei radio şi televizate din regiunile Doneţk şi Lugansk, paşi pentru descentralizarea puterii, organizarea de alegeri locale şi parlamentare anticipate, un program pentru înfiinţarea de locuri de muncă în regiune şi restabilirea obiectivelor de industrie şi structură socială.

Acest plan a fost publicat pe site-ul preşedintelui Ucrainei, intrând astfel în vigoare.

 Merkel: Planul de pace al lui Poroşenko este o bună bază pentru soluţionarea politică a conflictului

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, este de părere că planul de pace dat publicităţii de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, constituie o bună bază pentru o soluţionare politică a conflictului din estul ţării, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, potrivit ITAR-TASS.

‘Cancelarul salută declaraţia făcută în ajun de preşedintele Petro Poroşenko privind încetarea focului. Suferinţelor locuitorilor din sud-estul Ucrainei trebuie să li se pună capăt’, a subliniat Seibert.

Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, ‘cancelarul federal îndeamnă toate părţile implicate să respecte reconcilierea’. ‘Toate persoanele responsabile politic trebuie să-şi declare sprijinul pentru acest plan’, a spus Stefan Seibert.

Cancelarul federal este convins că ‘acum este timpul să se găsească o soluţie politică pentru criză, iar planul de pace al preşedintelui ucrainean este o bună bază pentru aceasta’.

Te-ar mai putea interesa și
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de suport....
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul 1 al tronsonului Ploieşti-Buzău, spune Grindeanu
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat luni, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul autostrăzii Moldova ...