Criza din Venezuela: Responsabili americani au discutat despre o lovitură de stat cu militari rebeli – NYT

Responsabili ai administraţiei Trump s-au întâlnit în secret cu militari venezueleni rebeli pentru a analiza posibilitatea răsturnării de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro, dar în final au decis să nu dea urmare discuţiilor, a afirmat sâmbătă cotidianul New York Times, citat de AFP.
Economica.net - Dum, 09 sept. 2018, 07:09
Criza din Venezuela: Responsabili americani au discutat despre o lovitură de stat cu militari rebeli - NYT

Preşedintele american, Donald Trump, denunţă vehement de mai multe luni deriva autoritară a regimului Maduro, din ce în ce mai izolat pe continent şi confruntat cu o extrem de gravă criză economică ce a dus la un exod masiv al venezuelenilor în ţările vecine.

New York Times (NYT), care se bazează pe declaraţii făcute sub protecţia anonimatului de mai mulţi responsabili americani şi un fost ofiţer militar cu rang înalt venezuelan participant la discuţii, a informat că aceste contacte au avut loc în cursul anului trecut, fără alte precizări.

„Denunţăm în faţa lumii planurile de intervenţie şi sprijinul acordat conspiraţiilor militare de către guvernul Statelor Unite împotriva Venezuelei. În mediile americane, au fost dezvăluite dovezi noi şi grosoloane”, a reacţionat pe Twitter ministrul venezuelan de externe, Jorge Arreaza.

Comentând informaţia apărută în NYT, Garrett Marquis, un purtător de cuvânt al Consiliului de securitate naţională (NSC) de la Washington, a declarat pentru AFP că „preferinţa politică a Statelor Unite pentru o revenire paşnică şi ordonată la democraţie în Venezuela rămâne neschimbată”.

„Guvernul Statelor Unite ascultă zilnic preocupările venezuelenilor din toate părţile… Împărtăşesc un obiectiv comun: reconstrucţia democraţiei în ţara lor”, a subliniat Garrett Marquis.

„O soluţie durabilă la criza care se agravează în Venezuela poate fi găsită numai după restabilirea guvernării prin mijloace democratice, statul de drept şi respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Dacă se dovedeşte adevărată, deschiderea unui canal de comunicare cu opozanţi pregătind o lovitură de stat ar putea face valuri, dată fiind lunga istorie a intervenţiilor secrete ale Statelor Unite în America Latină.

Donald Trump a stârnit furia autorităţilor de la Caracas şi numeroase critici în America Latină vorbind, în vara lui 2017, despre o „posibilă intervenţie militară” în Venezuela. Ulterior, Casa Albă a încercat să rectifice tirul afirmând că, în viitorul apropiat, nu este prevăzută nicio intervenţie militară, reaminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...