Criza din Venezuela: Rusia face apel la SUA „să renunţe la planurile iresponsabile”. Americanii le cer ruşilor „să plece”

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a făcut apel duminică la SUA "să renunţe la planurile iresponsabile" din Venezuela, în contextul în care Washingtonul şi-a intensificat în această săptămână presiunea asupra aliaţilor Caracasului şi nu a exclus o soluţie militară, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 05 mai 2019, 19:33
Criza din Venezuela: Rusia face apel la SUA

„Facem apel la americani şi la toţi cei care îi susţin renunţe la planurile lor iresponsabile şi să acţioneze exclusiv în cadrul Dreptului internaţional”, a declarat Lavrov în debutul unei întâlniri la Moscova cu omologul său venezuelean Jorge Arreaza.

„Suntem martorii unei campanii fără precedent a SUA pentru răsturnarea autorităţilor legitime din Venezuela”, a acuzat ministrul rus al afacerilor externe.

În ceea ce îl priveşte, Jorge Arreaza a mulţumit Moscovei pentru sprijinul acord regimului de la Caracas. „Relaţia dintre Moscova şi Caracas a devenit mai importantă, nu doar pentru ţările noastre, ci şi pentru întreaga lume”, i-a spus el omologului său rus.

Situaţia din Venezuela este tensionată după o tentativă de revoltă militară condusă de opozantul Juan Guaido, susţinut de SUA şi recunoscut preşedinte interimar de circa 50 de ţări din întreaga lume.

Autorităţile americane au lansat o amplă ofensivă pentru a spori presiunea asupra preşedintele socialist venezuelean Nicolas Maduro. Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că preşedintele Donald Trump ar putea fi dispus, dacă va fi nevoie, să lanseze o intervenţie a armatei americane în Venezuela.

Duminică, Mike Pompeo a spus că ruşii „trebuie să plece” din Venezuela, adăugând că „toate ţările care se amestecă în dreptul poporului venezuelean de a-şi restaura democraţia trebuie să plece de acolo”.

Într-un interviu la postul de televiziune ABC, Pompeo a mai declarat că va avea „cele mai ample discuţii” asupra prezenţei ruse la Caracas cu omologul său rus Serghei Lavrov cu care urmează să se întâlnească „în câteva zile”, cu ocazia unei reuniuni în Finlanda.

„Obiectivul este clar. Vrem ca iranienii, ruşii, cubanezii să plece”, a subliniat el.

Donald Trump a afirmat totuşi vineri că Vladimir Putin nu încearcă „deloc să se implice în Venezuela dincolo de faptul că i-ar plăcea să vadă evoluţii pozitive”, după o discuţie telefonică prelungită cu omologul său rus.

„Nu am văzut contextul întreg al acestei fraze”, s-a eschivat duminică Pompeo, subliniind în acelaşi timp că „preşedintele a spus clar că vrem ca toată lumea să plece, deci inclusiv ruşii”.

Te-ar mai putea interesa și
Mesaje contradictorii transmise de Moscova cu privire la decizia UE de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statul de țări candidate la aderare
Mesaje contradictorii transmise de Moscova cu privire la decizia UE de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statul de ...
Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar,......
Au explodat dobânzile! Băncile aleargă după banii românilor. Firmele, primele luate în vizor. Cât a ajuns câștigul la un depozit pe persoană fizică
Au explodat dobânzile! Băncile aleargă după banii românilor. Firmele, primele luate în vizor. Cât a ajuns câștigul ...
Băncile din România au început, în sfârșit, să crească substanțial nivelul dobânzilor plătite pentru depozitele ...
România și Bulgaria au ajuns la o înțelegere cu privire la relaxarea traficului transfrontalier
România și Bulgaria au ajuns la o înțelegere cu privire la relaxarea traficului transfrontalier
Viceministrul bulgar al Transporturilor şi Comunicaţiilor, Nikolai Naidenov, şi prim-colaborator la Ambasada României ...
Uniunea Europeană şi Norvegia își vor întâri colaborarea în privința furnizării de gaze naturale către statele din blocul comunitar
Uniunea Europeană şi Norvegia își vor întâri colaborarea în privința furnizării de gaze naturale către statele ...
Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de aprovizionare ...