BERD va reduce estimările de creştere pentru Europa emergentă din cauza crizei din Ucraina

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare îşi va reduce estimările de creştere pentru Europa emergentă în condiţiile în care noile tensiuni dintre Est şi Vest provocate de criza din Ucraina afectează multe economii post comuniste, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 14 mai 2014, 06:13
BERD va reduce estimările de creştere pentru Europa emergentă din cauza crizei din Ucraina

BERD, instituţie creată în 1991 pentru a investi în fostele state comuniste din Europa de Est, va publica noile prognoze de creştere la reuniunea sa anuală care începe miercuri la Varşovia.

În luna ianuarie, BERD estima că economiile din Europa de Est şi Asia Centrală vor înregistra în acest an o creştere medie de 2,8%. Însă aceste prognoze sunt în pericol din cauza creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, a avertizat recent directorul BERD, Suma Chakrabarti.

Europa de Est tocmai şi-a revenit după criza datoriilor din zona euro şi mai ales după ce băncile europene şi-au redus finanţarea. Însă această relansare este pusă în pericol în condiţiile sancţiunilor occidentale impuse Rusiei, cea mai mare economie din regiune şi principalul furnizor de energie, din cauza acţiunilor preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

‘Cu toţii vorbim de impactul Ucrainei asupra Europei de Est dar este o situaţie serioasă şi pentru Asia Centrală’, a declarat luni directorul BERD, Suma Chakrabarti. ‘Unele din aceste state sunt foarte fragile’, a adăugat Chakrabarti.

În ultimii ani, BERD a început să-şi extindă aria de acţiune dincolo de Europa de Est şi Asia Centrală pentru a include ţări precum Mongolia, Turcia şi economiile afectate de Primăvara Arabă precum Maroc, Egipt, Tunisia şi Iordania. Însă în continuare Rusia rămâne, de departe, cea mai mare piaţă pentru BERD. Investiţiile BERD în Rusia au scăzut până la 1,8 miliarde de euro în 2013 de la 2,6 miliarde de euro în 2012 din cauza unor condiţii dificile de investiţii.

La reuniunea de la Varşovia, acţionarii BERD ar urma să discute dacă vor aproba cererea Ciprului de a primi finanţare şi dacă vor admite Libia ca acţionar, ceea ce ar deschide calea pentru ca această ţară să poată deveni şi ea beneficiară de fonduri BERD.

În ianuarie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare estima că în 2013 economia românească a înregistrat o creştere de 2,5%, urmând ca în acest an avansul economiei să încetinească uşor până la 2,4%, susţinut de exporturi şi de relansarea cererii interne.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...