Criza economică şi ghinionul sunt de vină pentru situaţia financiară a românilor – studiu Kruk

Deşi se simt afectaţi în mare măsură (87%) de existenţa datoriilor, cei mai mulţi dintre români pun problemele financiare pe seama situaţiei economice generale (45%) sau a ghinionului - şomaj, boală, eveniment neprevăzut (19%), relevă datele unui studiu realizat de VOX online, la comanda companiei Kruk România. Doar 36% dintre români îşi asumă problemele şi sunt de părere că propriile decizii şi comportamentul lor sunt cauza problemelor ivite.
Economica.net - mie, 20 mai 2015, 12:13
Criza economică şi ghinionul sunt de vină pentru situaţia financiară a românilor - studiu Kruk

Şase din zece români sunt de părere că forţele proprii sunt importante şi foarte importante în rezolvarea problemelor financiare, iar jumătate consideră că un buget familial greşit pregătit sau lipsa acestuia poate duce la probleme financiare, potrivit studiului.

‘Peste 60% dintre respondenţi s-au confruntat cu probleme financiare în viaţa de adult şi numai 33% dintre ei sunt mulţumiţi de situaţia financiară curentă. O bună planificare este cel mai adesea soluţia simplă, la îndemâna fiecăruia dintre noi pentru gestionarea finanţelor familiei şi pentru a ţine datoriile sub control’, arată rezultatele studiului.

Rezultatele studiului mai arată că 87% dintre respondenţi au o părere bună despre propria persoană, iar şase din zece români sunt de părere că forţele proprii sunt importante şi foarte importante în rezolvarea problemelor financiare. Numai circa 5% dintre respondenţi consideră că încrederea în sine este mai puţin importantă şi caută sprijin din alte surse, scrie Agerpres.

Respondenţii au un sentiment de ruşine în a recunoaşte că au datorii, în primul rând faţă de propria persoană într-o proporţie de 42%, iar 24% dintre ei simt ruşine faţă de familie.

‘Cum reacţionăm în situaţii financiare dificile? Fiecare dintre noi ar trebui să ne punem această întrebare, iar studiul realizat a evidenţiat stările prin care trecem atunci când ne aflăm într-o astfel de situaţie. În urma unei analize, am remarcat faptul că aproximativ 87% dintre respondenţi consideră că au o părere bună despre ei, un procentaj mare ce se poate explica mai degrabă prin dezirabilitatea socială şi dorinţa de a expune o identitate pozitivă. Acest procentaj, alăturat celui de 61% a celor care au întâmpinat probleme financiare – neplata facturilor şi a ratelor bancare – pledează pentru această explicaţie, conform căreia încrederea evazivă în propriile forţe nu duce la acţiune, ci la depărtarea de realitate’, a declarat Aurora Liiceanu, doctor în psihologie şi cercetător.

Studiul, realizat de compania VOX online, la comanda companiei Kruk România, mai arată că nesiguranţa zilei de mâine îi poate face pe 60% dintre respondenţi să-şi piardă încrederea în forţele proprii, iar 50% dintre respondenţi consideră că astfel de situaţii sunt greu de controlat. Lipsa de încredere din partea familiei şi a apropiaţilor îi face să-şi piardă încrederea în forţele proprii.

Astfel, potrivit rezultatelor cercetării, implicarea familiei în rezolvarea problemelor financiare contează mult şi foarte mult pentru 90% dintre respondenţi. Cercetarea a scos în evidenţă faptul că cercul de încredere este unul restrâns, respondenţii având încredere în propriile forţe şi în membrii familiei apropiate.

Sondajul realizat este reprezentativ pentru populaţia adultă, cu acces la internet şi reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografică a utilizatorilor de internet din România. Din punct de vedere al vârstei respondenţilor, majoritatea, aproximativ 80%, au vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani şi venituri între 1.000 şi 3.000 lei.

Sondajul s-a desfăşurat în perioada 29 aprilie – 4 mai 2015, pe un eşantion de 4.025 respondenţi.

Kruk România a fost înfiinţată în anul 2007 de grupul Kruk, care acţionează pe piaţa de management al creanţelor comerciale din Polonia. Compania este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi companii de servicii. Compania este, de asemenea, un jucător important pe piaţa achiziţiei de portofolii de creanţe, în special de la bănci.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...