Criză energetică şi financiară în Ucraina: SUA sunt gata să ajute Kievul. Biden a discutat la telefon cu Poroşenko

Vicepreşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, pe care l-a felicitat pentru formarea noului cabinet de miniştri şi cu care a avut consultări pe marginea situaţiei financiare şi energetice a Ucrainei, precum şi a evenimentelor din estul acestei ţări, informează, vineri, agenţia de presă Unian. Ucraina se confruntă cu o criză energetică severă în ultimele zile.
Economica.net - vin, 05 dec. 2014, 08:04
Criză energetică şi financiară în Ucraina: SUA sunt gata să ajute Kievul. Biden a discutat la telefon cu Poroşenko

‘Vicepreşedintele a subliniat că SUA continuă să conlucreze cu partenerii europeni şi alţi parteneri, pentru a-i oferi Ucrainei finanţarea necesară stabilizării sale economice, în timp ce această ţară desfăşoară atât de necesarele reforme şi măsuri anticorupţie’, informează un comunicat al Casei Albe, emis joi.

Biden şi Poroşenko au discutat, de asemenea, pe marginea perspectivelor pe termen scurt şi lung ale Ucrainei în domeniul securităţii energetice, iar vicepreşedintele american a promis că SUA îi vor acorda Kievului un permanent ajutor tehnic, scrie Agerpres.

‘Vicepreşedintele american şi preşedintele Poroşenko au discutat şi faptul că Rusia şi oamenii pe care aceasta îi susţine continuă să blocheze livrarea de ajutor umanitar în regiunile Ucrainei de Est care au avut de suferit de pe urma conflictului, şi că acţiunile Rusiei în Ucraina au creat o atmosferă de fărădelege, în care separatiştii îi lasă pe pensionari şi pe alţi cetăţeni fără ajutoarele lor sociale’, se mai spune în comunicat.

Vicepreşedintele Biden a salutat planul guvernului ucrainean de a depune banii pentru aceste plăţi, până când acestea vor putea fi din nou acordate în mod direct în condiţii sigure.

Ucraina, în beznă din cauza războiului cu ruşii. Curentul se opreşte programat, ca să nu cadă tot sistemul

Compania energetică naţională din Ucraina a trecut, de câteva zile, la opriri controlate a alimentării cu energie electrică. Producţia de energie este insuficientă în raport cu consumul, din cauza unui accident, a răcirii vremii, dar mai ales a lipsei cărbunelui. România exportă energie în Ucraina.

Sistemul energetic ucrainean este în stare de urgenţă de câteva zile iar compania naţională a început deja să aplice un program de raţionalizare a energiei electrice, pentru că producţia nu mai poate acoperi consumul.

Potrivit presei ucrainene, compania naţională Ukrenergo a început să aplice un program de reducere a consumului, astfel încât puterea orară să scadă cu 2.800MW, pentrru ca sistemul să nu colapseze. De vină sunt vremea, un accident, dar mai ales situaţia tensionată din estul ţării, acolo unde ucrainenii luptă cu separatiştii ruşi, adică exact zona care asigură mare parte din cărbunele necesar centralelor din Ucraina.

Potrivit unui raport al Ukrenergo, pe 24 noiembrie consumul Ucrainei a crescut până la aproape 26.000 MW (de două ori şi jumătate mai mult decât vârfurile de consum din România), în condiţiile în care temperatura a scăzut la minus 2,9 grade. Apoi, în săptămâna care a urmat, vremea s-a înrăutăţit, cu temperaturi de până la minus 10 grade noaptea, ceea ce a pus presiune pe consum.

Săptămâna aceasta, ucrainenii au primit altă lovitură. Un grup de 1.000 MW din cele şase ale centralei nucleare de la Zaporizhia (6.000 MW putere instalată) a fost oprit din cauza unei defecţiuni, care va putea fi remediată abia peste câteva zile: 5 decembrie este termenul la care grupul va fi din nou funcţional.

Accidentul şi vremea severă se suprapun unei situaţii complicate oricum. Nu mai puţin de 19 grupuri energetice sunt oprite în acest moment, pentru reparaţii, spune presa ucraineană, rezervele de cărbune sunt aproape epuizate, iar apa din lacurile de acumulare este pe sfârşite. Ucrainenii au încercat să evite situaţia opririi curentului raţionalizând furnizarea pentru unele companii, dar acestea nu au putut respecta graficul şi au continuat să consume mai mult.
Ucraina este un mare producător de cărbune energetic, al doilea din Europa şi chiar un mare exportator şi este, tradiţional, şi un exportator de energie electrică. Însă, minele se află în estul ţării, mai ales în bazinul Donbass, zonă în care face ravagii conflictul armat dintre armată şi separatiştii pro-ruşi. Conform unor relatări din luna august, jumătate dintre cele 115 mine de cărbune de care dispune Ucraina și-au oprit cu totul activitatea, iar producția totală a țării a scăzut cu 22% în iulie, comparativ cu aceeași lună din 2013. Minele care încă mai funcţionazu produceau sporadic, în funcţie de evoluţia luptelor.

S-a spus atunci că termocentralele, care asigură circa 40% din consumul de electricitate al Ucrainei, mai au rezerve pentru doar două săptămâni de funcţionare.
Mai mult, presa occidentală vorbit şi despre o distrugere a infrastructurii de transport a cărbunelui, de la mine către termocentrale, de către separatiştii pro-ruşi.

Oficialii ucraineni au spus că vor sista exporturile de cărbune şi vor creşte importurile, dar problema căilor de transport distruse nu a rezolvat în totalitate deficitul de energie. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Ucraina miza pe o creştere a producţiei de energie obţinută din cărbune pe fondul reducerii livrărilor de gaze din Federaţia Rusă.

Ieri, la orele 12.00, pe harta care arată fucţionarea sistemului energetic românesc în timp real, apăreau exporturi de circa 300 MW de la staţia din Roşiori, din nord-vestul ţării, către Ucraina. Potrivit oficialilor Dispeceratului Energetic de la noi, această situaţie nu este nouă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...