Criza greacă a divizat stânga franceză între partizanii lui Tsipras şi cei ai lui Varoufakis

Criza din Grecia a declanşat şi o criză în interiorul stângii franceze, care acum este divizată între partizanii premierului Alexis Tsipras, ce a trecut peste considerentele ideologice specifice stângii sale radicale şi a acceptat în cele din urmă noi măsuri de austeritate, şi cei ai fostului ministru de finanţe Yanis Varoufakis, adeptul menţinerii unei linii dure la negocierile cu creditorii internaţionali, notează Agerpres.
Economica.net - sâm, 18 iul. 2015, 07:10
Criza greacă a divizat stânga franceză între partizanii lui Tsipras şi cei ai lui Varoufakis

Potrivit ediţiei de vineri a cotidianului spaniol ABC, preşedintele Francois Hollande şi premierul Manuel Valls îl califică pe Tsipras drept un politician ‘foarte curajos’, pentru că şi-a trădat succesiv promisiunile electorale, propriul său program de guvernare, precum şi promisiunile de la referendumul la care a fost respins acordul propus de creditori. În aceeaşi tabără se situează şi ministrul francez al economiei, Michel Sapin, dar acesta îi reproşează totuşi lui Tsipras că a urmat o strategie greşită de negociere, ce a agravat criza economică a Greciei şi a tensionat relaţiile cu Europa.

O opinie diametral opusă este exprimată de fostul ministru al economiei, Arnaud Montebourg, aspirant al poziţiei de lider în aripa cea mai de stânga a Partidului Socialist francez (PS), acesta considerându-l pe Varoufakis un ‘erou al vremurilor noastre’, astfel că l-a şi invitat pe fostul ministru grec de finanţe să participe la sfârşitul lunii august la Sărbătoarea Trandafirului de la Frangy-en Bresse, festivitatea anuală a stângii franceze. Prin această invitaţie, Montebourg urmăreşte şi să propună o ‘alternativă’ socialiştilor disidenţi dezamăgiţi de Francois Hollande şi care doresc o ‘nouă politică’, idee împărtăşită de mulţi intelectuali din cadrul partidului, cum este economistul Thomas Picketty.

La rândul lor, alte formaţiuni franceze situate şi mai la stânga, precum Partidul Comunist Francez (PCF) sau Frontul Stângii (FDI), vorbesc despre ‘capitularea’ lui Tsipras glorificată de Hollande. ‘Acordul Merkhollande este foarte prost pentru Grecia şi pentru cei care dorim o altă Europă’, a apreciat Jean-Luc Mélenchon, unul dintre fondatorii FDI.

Iniţial, toată stânga franceză şi-a exprimat sprijinul pentru partidul Syriza şi pentru cei doi principali exponenţi ai acestuia, Tsipras şi Varoufakis. Dar demisia celui din urmă şi criza provocată în interiorul stângii radicale greceşti de un acord în care chiar Tsipras a spus că nu crede au consternat şi divizat stânga franceză. Autorul unui eseu intitulat ‘Stânga socialistă şi tabuurile ei’, Aurelien Bernier, trage în acest context concluzia proprie că ‘eşecul Syriza este eşecul reformei Uniunii Europene din interior’.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...