1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Criza imigranţilor: Slovenia autorizează armata să controleze frontiera

Slovenia, depăşită de situaţie după sosirea a mii de migranţi dinspre Croaţia, a acordat miercuri dimineaţă noi competenţe armatei sale şi a cerut un ajutor financiar suplimentar Uniunii Europene pentru a face faţă acestui aflux, scrie AFP.

21 oct, 2015 | Agerpres

În cursul unei sesiuni extraordinare care s-a ţinut în zori, parlamentul sloven, cu un total de 90 de locuri, a adoptat cu 66 de voturi pentru şi cinci contra o extindere a legii privind competenţele armatei care prevede că soldaţii ajută poliţia pe cei 670 de kilometri de graniţă cu Croaţia şi delimitând spaţiul Schengen.

Prin această lege, militarii sloveni sunt autorizaţi să asiste poliţia în operaţiunile de patrulare, să gestioneze problema migranţilor, să îi reţină ori să redirecţioneze civilii în zona de frontieră, scrie Agerpres.

Până în prezent, armata slovenă era autorizată numai să ofere sprijin tehnic şi logistic forţelor de poliţie.

Guvernul de la Ljubljana, potrivit căruia aproape 19.500 de migranţi au pătruns de sâmbătă pe teritoriul său, a cerut sprijinul UE care din vară are probleme în a se mobiliza pentru a face faţă afluxului de migranţi.

După închiderea de către Ungaria a graniţei sale cu Croaţia şi Serbia, migranţii tranzitează această mică ţară cu două milioane de locuitori, învecinată cu Croaţia, Austria, Ungaria şi Italia.

'Valul de migranţi din ultimele trei zile a depăşit toate capacităţile noastre', a avertizat marţi guvernul sloven.

Executivul de la Ljubljana a cerut, de asemenea, un ajutor excepţional de la UE. 'Vom solicita ajutorul Uniunii Europene pentru a echipa poliţia, unităţi de poliţie din partea altor ţări membre şi asistenţă financiară', a declarat mass-media premierul Miro Cerar în marja sesiunii parlamentare care a avut loc marţi seară.

Comisarul european pentru migraţie, grecul Dimitris Avramopoulos, este aşteptat joi în Slovenia pentru a discuta despre aceste cereri, mai scrie AFP.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO