Criza în China: Marii acţionari nu au voie să-şi vândă participaţiile. Guvernul ia măsuri pentru a opri prăbuşirea burselor

Autorităţile chineze au interzis 'marilor acţionari' - care deţin peste 5% dintr-o întreprindere cotată la bursă - să vândă participaţiile lor în următoarele şase luni, un efort suplimentar de a încerca să oprească lunga degringoladă a burselor locale, anunţă AFP. Guvernul de la Beijing a anunţat miercuri o serie de măsuri menite să oprească prăbuşirea pieţei bursiere chineze, dar efectul a fost contrar. Bursa din Shanghai a încheiat şedinţa de miercuri în scădere cu 5,9%, indicele Shanghai Composite Index ajungând la valoarea de 3.507,19 puncte, în timp ce indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a înregistrat un declin de 5,84%, la 23.516,56 puncte.
Economica.net - joi, 09 iul. 2015, 04:06
Criza în China: Marii acţionari nu au voie să-şi vândă participaţiile. Guvernul ia măsuri pentru a opri prăbuşirea burselor

Această restricţie vizează ‘menţinerea stabilităţii pieţelor de capital şi protejarea drepturilor juridice ale investitorilor’, a dat asigurări într-un comunicat Comisia chineză de reglementare a pieţelor financiare (CSRC).

Bursa din Shanghai s-a prăbuşit cu 30% în trei săptămâni.

Guvernul de la Beijing a anunţat miercuri o serie de măsuri menite să oprească prăbuşirea pieţei bursiere chineze, dar efectul a fost contrar, transmite AP.

Bursa din Shanghai a încheiat şedinţa de miercuri în scădere cu 5,9%, indicele Shanghai Composite Index ajungând la valoarea de 3.507,19 puncte, în timp ce indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a înregistrat un declin de 5,84%, la 23.516,56 puncte.

Executivul le-a cerut companiilor de stat şi directorilor să achiziţioneze acţiuni, majorând nivelul titlurilor de valoare care pot fi deţinute de companiile de asigurări şi promiţând mai multe credite pentru finanţa tranzacţiile bursiere.

Sute de companii au oprit tranzacţionarea acţiunilor lor după ce măsurile anunţate săptămâna trecută nu au reuşit să oprească turbulenţele care au provocat de la mijlocul lunii iunie un declin de 30% al indicelui Shanghai Composite Index.

Prăbuşirea pieţei bursiere ameninţă să alimenteze tensiunile politice din China şi planurile Guvernului de a utiliza pieţele financiare pentru a face economia mai productivă. Autorităţile vor să încurajeze deţinerea de acţiuni dar micii investitori, afectaţi de recentul declin, nu par interesaţi să cumpere noi titluri.

La începutul lunii iunie, bursa chineză era cea mai performantă din lume. Boom-ul a început anul trecut, când presa de stat a anunţat că acţiunile sunt ieftine, iar investitorii au crezut că autorităţile vor adopta măsuri pentru a preveni scăderea preţurilor.

‘Guvernul de la Beijing a făcut anul trecut investiţii masive. Sprijinul oficial va rămâne probabil extraordinar dar va fi dificil de revitalizat entuziasmul investitorilor’, a apreciat economistul Brian Jackson, de la IHS Global Insight.

Agenţia care supervizează marile companii chineze de stat le-a cerut miercuri să evite vânzarea de acţiuni şi să cumpere altele ‘pentru a proteja stabilitatea pieţei’.

De asemenea, Autoritatea de reglementare bursieră le-a cerut directorilor companiilor de stat care au vândut acţiuni în ultimele şase luni să le răscumpere şi să nu mai vândă alte acţiuni.

Banca Centrală a Chinei a dat asigurări că va furniza ‘lichidităţi masive pentru a sprijini stabilitatea pieţei bursiere’ prin companii de stat care împrumută bani companiilor de brokeraj pentru a finanţa achiziţiile de acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
A treia generație a cunoscutului SUV Volkswagen Touareg trece printr-un proces de modernizare menit să îl păstreze în atenția clienților. Versiunea de top, R eHybrid, asigură șoferului 462......
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
ProCredit Bank lansează creditul ProGreen pentru panouri fotovoltaice dedicat persoanelor fizice, fără avans și fără ...
La CEC Bank unul din patru credite se acordă 100% digital
La CEC Bank unul din patru credite se acordă 100% digital
CEC Bank a introdus, pe parcursul anului trecut, fluxurile ce permit procesarea 100% digitală a cererilor de credite negarantate ...
Consiliul Concurenţei investighează Sony. Posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de distribuţie a jocurilor pentru PlayStation
Consiliul Concurenţei investighează Sony. Posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de distribuţie a jocurilor pentru ...
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă de către ...