1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Criză în Grecia. Parlamentul va susţine propunerile guvernului către creditori

Parlamentul de la Atena va acorda mandat guvernului pentru a negocia cu creditorii internaţionali un acord pentru un al treilea pachet de ajutor în schimbul unor reforme, a declarat vineri Nikos Filis, purtătorul de cuvânt parlamentar al partidului Syriza, de guvernământ, transmite Reuters.

10 iul, 2015 | Agerpres

Prim-ministrul Alexis Tsipras a cerut un vot urgent de sprijin vineri în legislativ pentru ca guvernul să poată negocia pachetul de reforme înaintat joi seara de Atena creditorilor săi (UE, BCE şi FMI).

Întrebat de jurnalişti dacă va exista un acord, Nikos Filis a răspuns: 'Cu certitudine. Astăzi vorbim în parlament.'

Potrivit AFP, propunerile Greciei trimise joi seara creditorilor includ o creştere a TVA, precum şi reforme în sistemul de pensii şi în domeniul funcţiei publice, măsuri ce vizează creşterea veniturilor la buget în schimbul obţinerii unui ajutor financiar pe trei ani.

Grecia doreşte o soluţie 'pentru reglementarea' enormei sale datorii publice, de 180% din PIB, precum şi un 'pachet de 35 miliarde de euro' consacrat creşterii economice.

În textul de 13 pagini intitulat 'Acţiuni prioritare şi angajamente', Grecia îşi asumă obligaţia de a adopta aproape toate măsurile propuse de creditori la 26 iunie şi pe care Atena le-a respins atunci, anunţând organizarea unui referendum.

Propunerile de reformă urmează să fie analizate de creditori, după care vor fi prezentate sâmbătă miniştrilor de finanţe din zona euro, înainte de summitul extraordinar al celor 28 de state ale Uniunii Europene, convocat duminică la Bruxelles.

Parlamentul grec urmează să se pronunţe vineri asupra acestor propuneri, dezbaterea în legislativul elen fiind programată de la ora 11.00 GMT.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO