Criză în Grecia: Varoufakis – Sigur 100% se va ajunge la un acord după referendum

Ministrul de finanţe grec Yanis Varoufakis a estimat joi că există '100% şanse' să se ajungă la un acord între Atena şi creditorii internaţionali după referendumul din 5 iulie, indiferent de rezultatul acestuia, relatează agenţia France Presse.
Economica.net - vin, 03 iul. 2015, 06:48
Criză în Grecia: Varoufakis - Sigur 100% se va ajunge la un acord după referendum

”Se va ajunge la un acord fie că rezultatul votului va fi ‘da’, fie că va fi ‘nu’. Dacă rezultatul va fi ‘da’, atunci va fi un acord prost, băncile se vor deschide cu un acord prost. Dacă va fi ‘nu’, atunci vom avea un alt acord care va fi viabil, ceva în genul propunerilor pe care noi le-am făcut în ultimele zile ”, a declarat Varoufakis pentru canalul de televiziune BBC News.

El a lansat un apel către alegătorii greci să voteze împotriva planului creditorilor internaţionali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană) la referendumul de duminică, care ar putea decide viitorul Greciei în interiorul zonei euro.

Oficialul de la Atena a criticat politica de austeritate care a fost pusă în aplicare în Grecia în ultimii cinci ani şi durata negocierilor cu creditorii internaţionali. ”Avem un sistem de guvernare foarte rău în Europa. Aceasta nu este maniera corectă de a conduce o uniune monetară. Este o parodie, o comedie a erorilor de acum cinci ani”, a spus Yanis Varoufakis.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri în presa elenă, aproape jumătate din greci (46%) au intenţia de a vota ‘nu’ la referendum, dar proporţia a scăzut masiv după introducerea restricţiilor de mişcare a capitalului, de la 57% în urmă cu trei zile.

Grecia a devenit marţi prima ţară dezvoltată care intră în incapacitate de plată faţă de FMI şi astfel este privată de resursele Fondului. Autorităţile de la Atena au depus totuşi, in extremis, o cerere de amânare a plăţilor asupra căreia instituţia internaţională se va pronunţa în următoarele săptămâni, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Decizia finală îi revine Consiliului de administraţie al FMI, ce reprezintă cele 188 de ţări membre ale FMI şi în care SUA şi statele membre ale Uniunii Europene deţin aproape 50% din voturi. Dacă cererea Atenei va fi acceptată, Grecia nu ar mai fi considerată în incapacitate de plată faţă de Fond şi ar avea din nou acces la resursele acestuia, în condiţiile în care ţara încearcă să ajungă la un acord cu instituţiile europene.

Miniştrii de finanţe din statele zonei euro (Eurogrup) au hotărât miercuri seară, în cadrul unei teleconferinţe, să continue negocierile cu guvernul de la Atena numai după ce se vor afla rezultatele referendumului din 5 iulie prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internaţionali.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul polonez Morawiecki susţine că există o neîncredere tot mai mare în Germania
Premierul polonez Morawiecki susţine că există o neîncredere tot mai mare în Germania
 Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki crede că există o neîncredere tot mai mare în Germania din cauza politicii guvernului de la Berlin faţă de Ucraina, relatează joi DPA....
Petrom reiterează că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că nu i se aplică. Grupul OMV plătește taxa doar în Austria
Petrom reiterează că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că nu i se aplică. Grupul OMV plătește taxa doar în ...
OMV Petrom arată în raportul preliminar pentru 2022 că nu se califică la plata taxei de solidaritate impusă de Guvernul ...
Phenianul avertizează cu „cea mai dură reacţie” la acţiunile militare ale SUA în regiune
Phenianul avertizează cu „cea mai dură reacţie” la acţiunile militare ale SUA în regiune
Ministerul de Externe nord-coreean a avertizat joi că Phenianul va răspunde la orice acţiune militară a SUA în regiune ...
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, crede că aliaţii ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, crede că aliaţii ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă
Ţări cum ar fi Statele Unite sau Germania ar putea trimite până la urmă Ucrainei avioane de luptă, este de părere ...