1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Criză în Grecia: Varoufakis - Sigur 100% se va ajunge la un acord după referendum

Ministrul de finanţe grec Yanis Varoufakis a estimat joi că există '100% şanse' să se ajungă la un acord între Atena şi creditorii internaţionali după referendumul din 5 iulie, indiferent de rezultatul acestuia, relatează agenţia France Presse.

03 iul, 2015 | Agerpres
(update 03 iul, 2015 17:36) Preşedintele Eurogrupului: Declaraţiile lui Varoufakis cu privire la iminenţa unui acord sunt false
Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a dezminţit vineri drept "complet false" declaraţiile ministrului grec al Economiei, Yanis Varoufakis, potrivit cărora Grecia este aproape de un acord cu creditorii săi internaţionali, transmite Reuters.

Jeroen Dijsselbloem, care este şi ministru olandez de Finanţe, a subliniat că Grecia se confruntă cu un viitor dificil, indiferent care va fi rezultatul referendumului de duminică la care alegătorii vor decide sau nu cerinţele creditorilor internaţionali, şi că măsuri fiscale dificile sunt inevitabile. "Orice politician care spun că aceste măsuri nu vor fi necesare în cazul unui vot negativ este unul care prosteşte populaţia", a spus Dijsselbloem după o reuniune a cabinetului olandez.

''Se va ajunge la un acord fie că rezultatul votului va fi 'da', fie că va fi 'nu'. Dacă rezultatul va fi 'da', atunci va fi un acord prost, băncile se vor deschide cu un acord prost. Dacă va fi 'nu', atunci vom avea un alt acord care va fi viabil, ceva în genul propunerilor pe care noi le-am făcut în ultimele zile '', a declarat Varoufakis pentru canalul de televiziune BBC News.

El a lansat un apel către alegătorii greci să voteze împotriva planului creditorilor internaţionali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană) la referendumul de duminică, care ar putea decide viitorul Greciei în interiorul zonei euro.

Oficialul de la Atena a criticat politica de austeritate care a fost pusă în aplicare în Grecia în ultimii cinci ani şi durata negocierilor cu creditorii internaţionali. ''Avem un sistem de guvernare foarte rău în Europa. Aceasta nu este maniera corectă de a conduce o uniune monetară. Este o parodie, o comedie a erorilor de acum cinci ani'', a spus Yanis Varoufakis.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri în presa elenă, aproape jumătate din greci (46%) au intenţia de a vota 'nu' la referendum, dar proporţia a scăzut masiv după introducerea restricţiilor de mişcare a capitalului, de la 57% în urmă cu trei zile.

Grecia a devenit marţi prima ţară dezvoltată care intră în incapacitate de plată faţă de FMI şi astfel este privată de resursele Fondului. Autorităţile de la Atena au depus totuşi, in extremis, o cerere de amânare a plăţilor asupra căreia instituţia internaţională se va pronunţa în următoarele săptămâni, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Decizia finală îi revine Consiliului de administraţie al FMI, ce reprezintă cele 188 de ţări membre ale FMI şi în care SUA şi statele membre ale Uniunii Europene deţin aproape 50% din voturi. Dacă cererea Atenei va fi acceptată, Grecia nu ar mai fi considerată în incapacitate de plată faţă de Fond şi ar avea din nou acces la resursele acestuia, în condiţiile în care ţara încearcă să ajungă la un acord cu instituţiile europene.

Miniştrii de finanţe din statele zonei euro (Eurogrup) au hotărât miercuri seară, în cadrul unei teleconferinţe, să continue negocierile cu guvernul de la Atena numai după ce se vor afla rezultatele referendumului din 5 iulie prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internaţionali.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO