1EUR = 4.7789 RON | Bucureşti 10 º

Extern

Criză în Muntenegru: Noi ciocniri între mii de simpatizanţi ai opoziţiei şi poliţie

Mii de simpatizanţi ai opoziţiei din Muntenegru, care protestează din septembrie pentru a cere demisia prim-ministrului Milo Djukanovic, au aruncat duminică seară cu pietre şi torţe în forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene, în timpul unei noi manifestaţii la Podgorica, informează AFP şi Reuters.

19 oct, 2015 | Agerpres

Aceste noi incidente au avut loc în faţa sediului parlamentului. Manifestanţii, care au folosit de asemenea spray de autoapărare cu piper, au încercat fără succes să dărâme un gard de metal în spatele căruia erau aliniate forţele speciale, scrie Agerpres.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a respinge mulţimea, apoi manifestanţii au părăsit locul la apelul organizatorilor, continuând un marş de protest înainte de a se dispersa o ora mai târziu.

Mai multe persoane au fost lovite cu pietre, dintre care una în cap, potrivit corespondentei AFP.

Unităţile de poliţie au izolat instituţiile de stat, inclusiv clădirea parlamentului şi sediul guvernului, unde Djukanovic
îşi are biroul.

'Cerem demisia guvernului şi formarea unui cabinet de tranziţie', a declarat Andrija Mandic, un responsabil al alianţei de opoziţie, Frontul Democratic.

Mandic a anunţat o 'manifestaţie masivă' sâmbăta viitoare dacă guvernul refuză să demisioneze până atunci.

Opoziţia din Muntenegru manifestează de la 27 septembrie pentru a cere demisia guvernului de stânga al lui Milo Djukanovic.

Protestatarii cer formarea unui guvern de tranziţie care să pregătească 'alegeri corecte'. Alegerile parlamentare sunt programate în primăvara anului 2016.

Zeci de manifestanţi care au ridicat corturi în urmă cu trei săptămâni în faţa parlamentului au fost dispersaţi de poliţie sâmbătă dimineaţă.

Sâmbătă seară, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene contra manifestanţilor care au revenit în faţa parlamentului. Unsprezece persoane au fost atunci arestate, inclusiv doi parlamentari de la Frontul Democrat, şi şase poliţişti au fost răniţi.

Djukanovic, 53 de ani, care conduce Muntenegrul de 25 de ani, a devenit după alegerile parlamentare din octombrie 2012 prim-ministru pentru a şasea oară după 1990.

El a fost de asemenea preşedinte al Muntenegrului între 1998 şi 2002.

Criticii afirmă că mica ţară de la Marea Adriatică cu 680.000 de locuitori este condusă ca un fief de o elită politică în mare parte neschimbată în ultimii 20 de ani, o descriere pe care guvernul o respinge.

Muntenegru este un candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană şi aşteaptă de asemenea o invitaţie de a se alătura NATO spre sfârşitul acestui an.

Dar guvernele occidentale şi grupurile pentru drepturile omului rămân îngrijorate de nivelul crimei organizate şi al corupţiei, care au înflorit mai ales în timpul destrămării Iugoslaviei în anii 1990, aminteşte Reuters.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO