Criză în Ucraina: Perioada cea mai critică a războiului ţine de domeniul trecutului – Poroşenko

Perioada cea mai critică a războiului cu separatiştii din estul Ucrainei ţine de domeniul trecutului, a declarat joi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la cinci zile după semnarea la Minsk a unui memorandum menit să consolideze armistiţiul dintre forţele Kievului şi cele ale insurgenţilor.
Economica.net - joi, 25 sept. 2014, 15:34
Criză în Ucraina: Perioada cea mai critică a războiului ţine de domeniul trecutului - Poroşenko

‘Nu am nicio îndoială asupra faptului că partea cea mai periculoasă a războiului este deja de domeniul trecutului datorită eroismului soldaţilor’ ucraineni, a afirmat Poroşenko în prima sa mare conferinţă de presă de la alegerea sa în mai la conducerea ţării, după cum relatează AFP. Anterior, armata ucraineană a indicat că, pentru prima oară în cele peste cinci luni de conflict în estul ţării, în ultimele 24 de ore nu a fost ucis niciun militar şi niciun civil pe linia frontului.

În acest context, Petro Poroşenko şi-a exprimat convingerea că planul său de pace ‘va funcţiona’ în pofida refuzului rebelilor de a accepta ofertele politice ale Kievului. De amintit că parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a adoptat săptămâna trecută două proiecte de lege, depuse în legislativul de la Kiev de preşedintele Poroşenko, texte ce prevăd acordarea unui ‘statut special’ pentru regiunile proruse din estul Ucrainei şi o amnistie, în anumite condiţii, pentru ‘participanţii la evenimentele din Doneţk şi Lugansk’. Prima lege, ce garantează o mai mare autonomie pentru Doneţk şi Lugansk, prevede, între altele, alegeri la 7 decembrie la nivel ‘de raioane, consilii municipale, consilii orăşeneşti’ în aceste regiuni. Dar rebelii au respins aceste oferte, anunţând marţi organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative pentru 2 noiembrie în regiunile Doneţk şi Lugansk şi boicotarea alegerilor din Ucraina, programate pentru 26 octombrie.

În legătură cu acest subiect, preşedintele Poroşenko şi-a manifestat speranţa că Rusia nu va recunoaşte alegerile anunţate de separatişti. ‘Nici Ucraina, nici comunitatea internaţională şi sper că nici Rusia nu vor recunoaşte alegerile prevăzute de organizaţiile teroriste autoproclamate’, a afirmat Poroşenko, citat de AFP.

În aceeaşi conferinţă de presă, şeful statului ucrainean a mai declarat, potrivit RIA Novosti, că intenţionează să se întâlnească în următoarele trei săptămâni cu omologul său rus Vladimir Putin, întâlnirea urmând să aibă loc în Europa, în format multilateral, cu participarea unor lideri ai UE. În context, Poroşenko a subliniat că Ucraina ‘a avut prea mult de suferit în lagărul socialist pentru a lăsa să fie ridicată o cortină de fier la frontiera orientală’ a ţării. ‘Frontiera noastră orientală este astăzi postul de avangardă al luptei pentru o Europă unită’, a afirmat preşedintele ucrainean, după ce în cursul dimineţii anunţase închiderea temporară a graniţei cu Rusia, o măsură menită să împiedice intrarea ‘agenţilor subversivi’ ruşi pe teritoriul ucrainean, după cum a declarat un responsabil al serviciilor de securitate ucrainene.

Prezentând un program economic intitulat ‘Strategia-2020’ ce vizează pregătirea candidaturii ţării pentru aderarea la UE – Kievul ratificând săptămâna trecută Acordul de Asociere la Uniunea Europeană spre marea nemulţumire a Moscovei -, preşedintele Poroşenko a estimat că, pentru stabilizarea monedei naţionale grivna, Kievul are nevoie de un ajutor suplimentar din partea UE şi a SUA, în valoare de un miliard de euro şi, respectiv, un miliard de dolari, precum şi de o revizuire a programului de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional.

Tot în cadrul măsurilor de apropiere faţă de Occident, Poroşenko a cerut guvernului de la Kiev să pregătească documentele necesare pentru renunţarea oficială la statutul de ţară nealiniată pe care Ucraina îi are în prezent, un pas ce ar deschide calea de intrare a fostei republici sovietice în NATO, în pofida avertismentelor venite de la Moscova.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...