Criza migranţilor: Acord privind un ajutor de 3 miliarde de euro din partea UE pentru Turcia

Liderii europeni şi Turcia au ajuns duminică la un acord asupra unui fond în valoare de trei miliarde de euro pentru a ajuta Turcia să îi primească pe refugiaţii sirieni, a făcut cunoscut preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la încheierea unui summit desfăşurat la Bruxelles, potrivit AFP.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 05:57
Criza migranţilor: Acord privind un ajutor de 3 miliarde de euro din partea UE pentru Turcia

De asemenea, cele două părţi au decis să activeze ‘un plan comun de acţiune’ pentru a stăvili afluxul de refugiaţi şi ‘a dinamiza din nou’ negocierile în vederea aderării Turciei la Uniunea Europeană, au declarat lideri ai Uniunii şi premierul turc, Ahmet Davutoglu, în cursul unei conferinţe de presă.

‘Vom majora ajutorul pe care îl acordăm refugiaţilor sirieni din Turcia prin intermediul unui fond nou în valoare de trei miliarde de euro’, a explicat Donald Tusk, organizatorul acestui summit inedit între Turcia şi cei 28 de şefi de stat sau de guvern europeni.

‘Vom controla foarte precis utilizarea celor trei miliarde de euro’, a promis, pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Planul comun de acţiune ‘activat’ cu Turcia ‘pune în aplicare un plan clar pentru restabilirea rapidă a ordinii la graniţa noastră’, şi-a exprimat mulţumirea Donald Tusk, dând asigurări în acelaşi timp că UE ‘nu aşteaptă din partea nimănui să îi păzească frontierele’ în locul său.

În schimb, ‘procesul de aderare (a Turciei) trebuie să fie dinamizat din nou’, a adăugat el, confirmând că va fi deschis capitolul 17 al negocierilor de aderare (politici economice şi monetare).

Acest summit ‘nu ne va face să uităm divergenţele care există în continuare cu Turcia privind drepturile omului sau libertatea presei, însă vom reveni la acestea’, a atras atenţia Jean-Claude Juncker.

La rândul său, premierul turc, Ahmet Davutoglu, a salutat ‘o zi istorică’. ‘Sunt bucuros să văd că toţi colegii mei din Europa sunt de acord cu faptul că Turcia şi UE au acelaşi destin’, a declarat el la finalul summitului.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...