Criza migranţilor: Grecia promite un prim centru de triere la Lesbos până în zece zile

Grecia s-a angajat sâmbătă pe lângă partenerii ei europeni să deschidă în cel mult zece zile în insula Lesbos primul său 'hostpot'- centru de primire şi înregistrare a migranţilor- indicând că a început discuţii cu Turcia în încercarea de a controla mai bine fluxurile migratorii, relatează France Presse.
Economica.net - sâm, 10 oct. 2015, 13:55
Criza migranţilor: Grecia promite un prim centru de triere la Lesbos până în zece zile

Aceste asigurării au fost anunţate de guvernul grec în cadrul întâlnirilor cu comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, şi ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

„Ne vom respecta angajamentele”, care prevăd crearea la timp a cinci ‘hostpots’ în insulele Lesbos, Kos, Samos, Chios şi Leros, pentru a asigura prima etapă a migranţilor plecaţi de pe coastele Turciei spre Europa”, a spus ministrul grec pentru probleme de migraţie, Iannis Mouzalas, într-o conferinţă de presă.

Primul centru de triere va fi deschis „până în zece zile” în Lesbos, insulă din estul Mării Egee care concentrează cel mai mare număr de migranţi sosiţi, a precizat Asselborn, reiterând că UE „este pregătită să furnizeze un ajutor financiar şi logistic” Greciei pentru funcţionarea acestor centre.

El şi-a anunţat o nouă vizită „vineri la Lesbos”, împreună cu Avramopoulos pentru „a-şi reitera sprijinul pentru funcţionarea hostpots”.

Asselborn a amintit că înfiinţarea acestor centre, destinate să opereze trierea între refugiaţi şi migranţi economici, este condiţia pusă de UE privind preluarea pe baze de cote a refugiaţilor. Planurile europene prevăd „relocalizarea” între celelalte state membre a circa 70.000 de refugiaţi sosiţi în Grecia.

Având în vedere amploarea căpătată de afluxul de migranţi, cu peste 400.000 de sosiri în Grecia din ianuarie până în prezent, „va lua mult timp şi va fi dificil de găsit soluţii”, a recunoscut el, dar „noi suntem pe drumul cel bun”.

Pentru a încetini cel puţin sosirile, UE „incită” Grecia şi Turcia „să concretizeze” o cooperare bilaterală, a indicat ministrul luxemburghez. „Nu există un plan precis al UE în materie”, a mai spus el, în timp ce Uniunea Europeană negociază şi cu Turcia un „plan de acţiune” pentru a încerca să controleze fluxul.

Grecia „a început discuţii” în acest sens cu Turcia, a anunţat Mouzalas, adăugând că urmează să aibă o întâlnire cu omologul său turc pe această temă miercuri la Istanbul.

Sursă – AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...