Criza petrolului în Azerbaidjan: proteste şi retrageri masive din bănci după ce preţurile au crescut puternic

Prăbuşirea preţului petrolului pe pieţele internaţionale a aruncat Azerbaidjanul într-o criză economică ce a condus la manifestaţii de o rară amploare pentru o ţară unde orice formă de contestare este de obicei reprimată, se menţionează într-un articol publicat duminică de AFP.
Economica.net - Dum, 24 ian. 2016, 09:59
Criza petrolului în Azerbaidjan: proteste şi retrageri masive din bănci după ce preţurile au crescut puternic

După ce ani la rând a beneficiat de pe urma veniturilor obţinute din petrol, principalul său produs la export şi care aduce circa trei sferturi din încasările bugetare, această ţară condusă de 12 ani de preşedintele Ilham Aliyev a fost nevoită să anunţe privatizări masive şi să instituie măsuri de control a capitalurilor, scrie Agerpres.

Banca centrală a cheltuit masiv din rezervele valutare, circa o jumătate, pentru a susţine moneda naţională. Dar în ultimele zile a renunţat să mai susţină în acest mod cursul de schimb, astfel că moneda azeră, manatul, şi-a pierdut rapid o treime din valoare.

Prin urmare, numeroşi cetăţeni s-au repezit la ghişeele băncilor pentru a-şi retrage economiile, temându-se de perspectiva unei devalorizări şi mai accentuate a monedei naţionale. Situaţia este şi mai delicată pentru cei circa 2,5 milioane de azeri (dintr-o populaţie totală de circa 9,5 milioane) care au contractat credite imobiliare în dolari. Conform unor surse locale, unii s-au sinucis pentru că nu au mai reuşit să-şi plătească ratele la credite.

Ca o consecinţă a creşterii preţurilor şi a şomajului, nemulţumirile sociale au condus la numeroase manifestaţii şi ciocniri cu forţele de ordine în mai multe oraşe, mai ales la Siazan, în nord. Conform partidului de opoziţie Musavat, poliţia ar fi operat şi circa o sută de arestări în rândul protestatarilor.

Pentru a mai atenua din nemulţumirea populară, preşedintele Aliyev a redus taxele pentru unele produse de bază, precum făina sau pâinea, şi a stabilit cu guvernul să întocmească un plan de privatizări menit să relanseze economia, mai ales prin diversificarea ei, astfel încât să reducă dependenţa faţă de petrol.

Aceste măsuri par să fi calmat pentru moment tensiunile, dar unii experţi avertizează că ele nu vor fi de ajuns dacă pe termen lung cotaţiile petrolului vor rămâne la un nivel scăzut.

Te-ar mai putea interesa și
Care este impactul pachetului european „Fit for 55” asupra viitorului sectorului clădirilor în România
Care este impactul pachetului european „Fit for 55” asupra viitorului sectorului clădirilor în România
Comisia Europeană a prezentat, la jumătatea lunii iulie, un amplu pachet legislativ – celebrul deja Fit for 55 – menit să conducă la atingerea obiectivului ambițios al UE de reducere cu 55%......
Intesa Sanpaolo vrea să plătească acţionarilor dividende de 3,3 miliarde de euro
Intesa Sanpaolo vrea să plătească acţionarilor dividende de 3,3 miliarde de euro
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, a îmbunătăţit estimarea anuală de profit, după rezultate trimestriale ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 05.08.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 05.08.2021
Euro începe ziua aproape de nivelul anunţat ieri de Banca Naţională. Dolarul creşte uşor.
Firmele de asigurare vând „la suprapreț” asigurările obligatorii pentru toți românii cu credite. Daunele plătite sunt aproape neglijabile
Firmele de asigurare vând „la suprapreț” asigurările obligatorii pentru toți românii cu credite. Daunele ...
Că majoritatea covârșitoare a românilor nu își asigură locuința decât dacă este obligatoriu este un lucru cunoscut, ...