Criza politică din Republica Moldova continuă. Schimbări în guvernul de la Chişinău

Cabinetul de miniştri de la Chişinău va avea doi miniştri noi, astfel că titularul de la Agricultură, Mediu şi Dezvoltare Regională, Liviu Volconovici, va fi înlocuit de Nicolae Ciubuc, în prezent directorul Agenţiei de intervenţie şi plăţi pentru agricultură (AIPA), iar ministrul muncii, sănătăţii şi protecţiei sociale, Svetlana Cebotari, de fostul primar interimar al Chişinăului, Silvia Radu, informează marţi media de peste Prut.
Economica.net - mar, 18 sept. 2018, 11:40
Criza politică din Republica Moldova continuă. Schimbări în guvernul de la Chişinău

Un anunţ în acest sens a fost făcut în cursul zilei de liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, Plahotniuc a anunţat posibile schimbări la nivel de secretari de stat şi nu a exclus şi alte remanieri în cadrul executivului condus de premierul Pavel Filip, şi el reprezentant al PD.

Despre acesta din urmă Vlad Plahotniuc a ţinut să spună că el se bucură de toată încrederea partidului şi a lui personală, conform Radio Chişinău.

Preşedintele Igor Dodon a declarat că va semna marţi demisia celor doi miniştri în cadrul schimbărilor intervenite în componenţa executivului, adăugând că va analiza zilele următoarele candidaturile propuse pentru funcţiile vacante şi se va exprima ulterior.

„Deocamdată, menţionez că sunt surprins de propunerile guvernării şi apar un şir de întrebări faţă de competenţa, calitatea profesională şi echilibrul politic al acestor candidaturi’, a reacţionat Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook faţă de nominalizările făcute de Plahotniuc, potrivit portalului Deschide.md.

„Prim-ministrul mi-a comunicat de ieri (luni) că vrea să facă remanieri în ministere şi m-a informat despre mai multe candidaturi. I-am spus, la rândul meu, că putem discuta asemenea remanieri doar dacă se vor propune persoane alese pe criterii profesionale, nu politice’, scrie preşedintele Dodon în mesajul său.

În opinia sa, întregul guvern ar trebui schimbat, dar până la alegerile parlamentare executivul ar trebui să funcţioneze în forma sa actuală.

Mini-remanierea guvernamentală de la Chişinău intervine în contextul unei repoziţionări a Partidului Democrat, anunţată vineri, după Consiliul Politic Naţional al formaţiunii. În acest sens, Vlad Plahotniuc a declarat că partidul său va fi unul „pentru Moldova”, ceea ce în opinia mai multor analişti politici ar însemna o recunoaştere implicită de către guvernarea de la Chişinău a eşecului în dialogul cu Uniunea Europeană, informează Radio Chişinău.

„Moldovenii se confruntă cu aceleaşi probleme, indiferent că sunt pro-europeni, pro-ruşi, unionişti sau n-au nicio opţiune geopolitică, iar problemele lor nu se vor rezolva geopolitic, ci doar printr-o politică internă bună, făcută între moldoveni şi pentru moldoveni, nu în afara ţării. Acest plan presupune că reprezentanţii partidului nostru să se afle permanent printre oameni, să lucreze în comunităţile locale, împreună cu autorităţile de acolo, să vină cu proiecte şi soluţii concrete de rezolvare a problemelor identificate”, a explicat Vlad Plahotniuc.

El a mai spus că s-a creat senzaţia falsă că de viitorul Republicii Moldova are grijă cineva din exteriorul ţării, în timp ce politicienii s-au îndepărtat de oameni şi de problemele lor, ascunzându-se în spatele temei geopolitice.

Experţi, citaţi de postul de radio menţionat, nu exclud ca prin această repoziţionare PD să se pregătească pentru o alianţă de centru-stânga după alegerile parlamentare din februarie 2019.

Guvernul Filip a fost învestit în funcţie în ianuarie 2016 în contextul unor ample proteste de stradă ale opoziţiei extraparlamentare proeuropene care nu a recunoscut legitimitatea noului executiv. Guvernul Filip a fost reformat în a doua jumătate a anului trecut, când numărul ministerelor a fost redus de la 16 la 9.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...