1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

News

Criza profundă: topul industriilor care sunt afectate grav de COVID 19

Dacă impactul crizei COVID 19 asupra serviciilor e ușor de anticipat, având ca reper imediat gradul lor de dependență de distanțarea socială, lucrurile nu sunt atât de vizibile în industrie. Suferă și vor suferi acele industrii care produc bunuri pentru export. Cauza fiind scăderea accelerată a cererii, mai ales în Europa.

29 apr, 2020 | | ECONOMICA.net

Nu doar serviciile, mai vizibile, sunt lovite de criza COVID 19, ci și industria, estimările de scădere fiind de două cifre, iar pe alocuri fiind vorba de adevărate dezastre, în perioada considerată de vârf pandemic, martie-mai.

Experții români, de la Comisia Națională de Prognoză pleacă de la experienţa Chinei, prima țară lovită de virus, unde au văzut că economia dă semne de revenire după 4 luni, și văd la rândul lor un impact economic negativ, dar limitat în timp, în jur de 4 luni (martie-iunie), urmând o extindere parţială în iulie-august. Nu s-au hotărât încă dacă evoluția economiei va fi în V sau în L. Dar au lăsat un grafic cu două variante pentru producția industirală, unde cel de culoare xxxx reprezintă scenariul pesimist. Linia albastră este trasă înainte de apariția crizei.

 

În acest cotext macroeconomic, estimarea este că roducţia industrială va fi afectată în special ramurile cu o pondere ridicată la export. Impactul probabil pe total industrie asupra creşterii în cele 3 luni maxim afectate este de circa 19% faţă de 2019.

Iată un top al reducerilor volumului producţiei industriale pentru activităţile relevante, determinate în ipotezele menţionate anterior, în perioada martie-mai 2020 faţă de perioada similară din 2019,

Fabricarea articolelor de imbracaminte -43.2
Fabricarea produselor textile -43
Tabacirea si finisarea pieilor -37.2
Fabricarea autovehiculelor -34.9
Prelucrarea lemnului -31.2
Industria metalurgică -28.2
Fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice -27.3
Fabricarea de mobila -25.4
Fabricarea de masini , utilaje -24.4
Fabricarea echipamentelor electrice -18.4
Industria constructiilor metalice -15.5
Fabricarea produselor chimice -14.6

Aceste evoluții ar fi determinate predominant de şocurile externe, în special în turism, transporturi şi industrie. Pe piaţa internă efectele pandemiei fiind mai vizibile asupra unor categorii de servicii pentru populaţie în perioada de vârf aprilie-mai.

Exportul de bunuri pică dincauza reducerii cererii externe, dar şi limitării transportului în zonele roşii. 

În servicii, cele mai lovite sunt hotelurile și restaurantele, cu o scădere de 45,8%, în martie-mai, urmate de TRANSPORTURI, cu -32,3% și ceva mai puțin de comerțul cu amănuntul,care e estimat să scadă cu doar 7,7%.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO