Criza refugiaţilor: Depăşită de situaţie, Slovenia face apel la armată şi la UE

Guvernul sloven a propus o nouă măsură care îi va permite armatei să ajute poliţia de frontieră şi a lansat un apel la solidaritate europeană, în contextul în care mii de imigranţi au intrat în Slovenia dinspre Croaţia după decizia autorităţilor de la Budapesta de a închide graniţa ungaro-croată, transmit marţi AFP şi Reuters.
Economica.net - mar, 20 oct. 2015, 09:25
Criza refugiaţilor: Depăşită de situaţie, Slovenia face apel la armată şi la UE

Un amendament la legea apărării ar urma să fie adoptat marţi de parlamentul sloven. În prezent, intervenţia armatei privind controlul frontierei este limitată strict la o asistenţă logistică.

”Fluxul de migranţi în ultimele trei zile ne depăşeşte întreaga capacitate de a-l gestiona. Acest amendament va permite să li se încredinţeze soldaţilor sarcini suplimentare, în circumstanţe specifice şi cu acordul parlamentului. Slovenia face un apel la statele şi instituţiile Uniunii Europene să se mobilizeze activ pentru a răspunde acestei poveri disproporţionate pentru ţara noastră. Pentru Slovenia, solidaritatea europeană este pusă la încercare”, a indicat guvernul de la Ljubljana, într-un comunicat dat publicităţii după o reuniune de urgenţă.

Autorităţile slovene au anunţat că luni au intrat în ţară peste 8.000 de imigranţi veniţi dinspre Croaţia, dintre care numai 2.000 şi-au putut continua călătoria spre Austria.

Ljubljana a acuzat autorităţile austriece că nu permit decât intrarea unui număr limitat de imigranţi, critici respinse însă de Viena. Poliţia austriacă a raportat însă 4.280 de sosiri, luni, dinspre Slovenia, ceea ce înseamnă dublul numărului avansat de autorităţile slovene.

”Nu este vorba despre o stare de urgenţă şi despre introducerea unei condiţii extraordinare, ci despre consolidarea controlului la graniţă. Slovenia trebuie să reacţioneze în contextul în care Croaţia refuză să colaboreze pentru a gestiona această criză a migranţilor”, a explicat premierul sloven Miro Cerar pentru postul naţional de radio.

Fluxul de imigranţi a fost reorientat sâmbătă spre teritoriul sloven, după ce Ungaria, principala ţară de tranzit până acum, şi-a închis frontiera cu Croaţia. Tot sâmbătă, Ungaria a anunţat că va reintroduce temporar controalele la graniţa sa cu Slovenia.

Autorităţile slovene şi croate precizaseră vineri că nu vor restricţiona fluxul de imigranţi atât timp cât Austria şi Germania sunt dispuse să îi primească pe aceştia pe teritoriile lor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...