Criza refugiaţilor: Grecia speră la îmbunătăţirea situaţiei de la Idomeni într-o săptămână

Grecia speră că situaţia din tabăra de la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, unde sunt blocaţi aproximativ 14.000 de refugiaţi şi imigranţi, "se va rezolva săptămâna viitoare", a declarat sâmbătă un oficial grec responsabil cu coordonarea fluxului migrator, relatează France Presse, scrie Agerpres.
Economica.net - sâm, 12 mart. 2016, 10:51
Criza refugiaţilor: Grecia speră la îmbunătăţirea situaţiei de la Idomeni într-o săptămână

„Sper că situaţia de la Idomeni se va rezolva săptămâna viitoare, fără a se recurge la forţă”, a spus, la postul de televiziune Mega, ministrul adjunct al apărării, Dimitris Vitsas, însărcinat cu coordonarea fluxului migrator.

El a subliniat că guvernul va încerca ‘să îi convingă’ pe refugiaţi, între care numeroase familii cu copii, „să se instaleze în centre de primire” din ţară.

Vitsas a reamintit că 400 de persoane au părăsit vineri Idomeni pentru a fi găzduite în centre de primire din apropiere, în nordul Greciei.

Aproximativ 12.000 de imigranţi şi refugiaţi sunt în prezent înghesuiţi în condiţii mizerabile în tabăra de la Idomeni, conform datelor publicate sâmbătă de organul guvernamental de coordonare a răspunsului la criza migratorie, în timp ce alte câteva mii stau în tabere improvizate în apropiere, aşteptând în van deschiderea frontierei, închisă de o săptămână.

În total, peste 42.000 de imigranţi şi refugiaţi se află în prezent în Grecia, dintre care 7.700 pe insulele elene unde alte sute de persoane, în majoritate sirieni şi irakieni, continuă să ajungă zilnic provenind de pe coastele Turciei din apropiere.

Potrivit lui Bitsas, „50.000 de locuri” vor fi disponibile în centre de primire din Grecia „până la sfârşitul săptămânii viitoare”, comparativ cu aproape 40.000 în prezent.

Gestionarea situaţiei zecilor de mii de refugiaţi şi imigranţi care vor să călătorească mai departe pentru a se instala în ţări din Europa de Nord, dar care în prezent sunt blocaţi în Grecia după închiderea frontierelor, a devenit o problemă extrem de dificilă pentru guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras.

Sub presiunea Uniunii Europene, în cadrul căreia numeroase state vor să oprească venirea refugiaţilor pe teritoriile lor, Grecia se pregăteşte să trimită în Turcia imigranţi sau solicitanţi de azil conform planului UE-Turcia al cărui proiect a fost convenit luni la Bruxelles.

Acest plan controversat, care stârneşte îngrijorări privind compatibilitatea sa cu drepturile omului şi care a fost criticat de ONU, ar urma să fie finalizat la summitul european de la 17 martie.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...