Criza refugiaţilor: SUA, sub presiune pentru a împiedica prăbuşirea Uniunii Europene

Statele Unite ale Americii se află sub presiune pentru a prelua conducerea eforturilor de căutare a unei rezolvări de urgenţă a crizei refugiaţilor sirieni la nivel internaţional, în caz contrar, avertizează experţii, existând riscul prăbuşirii Orientului Mijlociu şi a Uniunii Europene, comentează France Presse.
Economica.net - mar, 01 mart. 2016, 10:57
Criza refugiaţilor: SUA, sub presiune pentru a împiedica prăbuşirea Uniunii Europene

Administraţia Obama nu este doar condamnată de luni de zile pentru refuzul oricărei intervenţii militare de anvergură în Siria, dar acum este criticată şi pentru faptul că nu se grăbeşte să vină în ajutor aliaţilor săi europeni, turc, iordanian sau libanez, confruntaţi cu un aflux de milioane de refugiaţi şi migranţi.

Subliniind că ‘actuala criză a refugiaţilor este de departe cea mai gravă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial’, Ryan Crocker, fost ambasador al SUA în Irak şi Siria, estimează că acest aflux potenţial de milioane de strămutaţi ‘nu este doar o problemă a Orientului Mijlociu sau a Europei, ci o problemă pentru întreaga lume şi pentru America’.

Mai rău: acest fost diplomat reia preocupările unor responsabili americani care au invocat în ultimele săptămâni în discuţii private o ameninţare ‘existenţială’ la adresa Europei şi care se tem că afluxul de refugiaţi ‘va distruge Uniunea Europeană ca o construcţie politică’.

În ceea ce priveşte ‘statele din prima linie – Turcia, Iordania şi Liban -, acestea riscă să se clatine’, a avertizat el. Însuşi regele iordanian Abdallah al II-lea, al cărui regat a primit sute de mii de sirieni, a tras deja un îngrijorător semnal de alarmă în acest sens.

Astfel, Crocker cere guvernului american să organizeze cât mai rapid un ‘summit mondial cu privire la refugiaţi’, pentru că ‘nici regiunea (Orientului Mijlociu), nici Europa nu pot depăşi’ criza. Dar, potrivit ambasadorului american, administraţia Obama a manifestat până acum ‘lipsa unui leadership’, deşi doar America ‘poate face diferenţa’ în rezolvarea crizei migranţilor.

Acuzată de oponenţi că duce o politică externă ‘izolaţionistă’ faţă de lumea arabă şi Europa şi că nu mai doreşte să se implice în conflictele armate regionale, administraţia democrată îşi apără necontenit angajamentele diplomatice şi umanitare cu privire la Siria.

Secretarul de stat John Kerry a recunoscut totuşi luni seara, în premieră, că această criză a refugiaţilor reprezintă o ‘provocare la nivel mondial’, şi nu doar pe plan ‘regional’ în Orientul Mijlociu şi Europa. El a admis că acum este vorba de un ‘test pentru noi toţi’, şi nu ‘problema altcuiva’.

În faţa Congresului republican, Kerry, care a intermediat cu Moscova o încetare a focului şi acordarea ajutorului umanitar în Siria, spunea săptămâna trecută că Washingtonul este ‘cel mai important donator’ umanitar în Siria, cu ‘peste 5,1 miliarde de dolari’ deblocaţi în cinci ani.

Preşedintele Obama s-a angajat, de asemenea, în toamna anului trecut că SUA vor găzdui circa 100.000 de refugiaţi de toate naţionalităţile până la 30 septembrie, între care 10.000 de sirieni. În anul 2016, doar 942 de cetăţeni sirieni au trecut de toate etapele de admitere pe teritoriul american, potrivit cifrelor oficiale.

‘Nu poţi exercita un leadership dacă nu eşti un lider’, susţine Eric Schwartz, fost angajat al Consiliului Securităţii Naţionale de la Casa Albă şi ex-responsabil al Departamentului de Stat pentru politicile legate de refugiaţi şi migraţie.

Asociaţia americană Human Rights First formulează aceleaşi critici de fond, subliniind ‘necesitatea unui leadership al SUA’, într-un raport în care menţionează ‘deteriorarea situaţiei refugiaţilor sirieni’. Autoarea raportului, Eleanor Acer, denunţă ‘eşecul rezolvării crizei refugiaţilor, ceea ce subminează interesele securităţii naţionale a Statelor Unite, ameninţă stabilitatea în ţările din prima linie şi duce la dezbinarea Europei’.

Ea cere ‘guvernului american ca obiectiv găzduirea a 100.000 de sirieni în 2017, un angajament ce ar corespunde mai bine tradiţiei de leadership american şi intereselor securităţii naţionale’. ‘O astfel de iniţiativă ar încuraja şi alte ţări să procedeze în acelaşi mod’, consideră şi Eric Schwartz

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...