Criza refugiaţilor: Ungaria vrea un control sporit la frontierele Greciei

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a cerut din nou vineri, în timpul unei vizite în Grecia, să fie sporit controlul la frontierele acestei ţări, pentru a nu lăsa Europa 'fără apărare' în faţa afluxului de imigranţi, dând în acelaşi timp asigurări că nu 'denigrează' această ţară, informează AFP.
Economica.net - vin, 30 oct. 2015, 15:23
Criza refugiaţilor: Ungaria vrea un control sporit la frontierele Greciei

‘Europa trebuie să-şi regăsească posibilitatea de a-şi controla frontierele’, a declarat ministrul ungar, a cărui ţară şi-a multiplicat în ultimele săptămâni criticile împotriva Greciei, acuzată că nu face nimic pentru a încetini afluxul de refugiaţi şi imigranţi care îşi continuă drumul spre Europa centrală şi de nord.

Însă, ‘a spune că aceste frontiere sunt fără apărare nu înseamnă să critici sau să denigrezi Grecia’, pentru că ‘îi este imposibil să asigure de una singură’ acest lucru, dat fiind inclusiv lunga sa frontieră maritimă cu Turcia, a adăugat Szijjarto, la finalul unei întrevederi pe care a avut-o, la cererea sa, cu omologul grec Nikos Kotzias.

‘Acesta este un argument pentru ca instituţiile europene să acţioneze pentru a plasa forţe europene’ la frontierele UE, a opinat ministrul ungar.

Potrivit lui Peter Szijjarto, instituţiile europene ‘nu trebuie să se limiteze la vorbe, ci să treacă la fapte’, susţinând de asemenea ţările vecine Siriei, ‘garantând readmisiile’ imigranţilor respinşi de ţările lor de origine şi luptând împotriva reţelelor de traficanţi.

El i-a reproşat Uniunii Europene că a întârziat, în pofida apelurilor repetate ale Budapestei, dar şi ale Atenei, ‘să se concentreze asupra rutei din Balcani şi nu doar asupra celei pe la Marea Mediterană’.

Anterior, premierul grec Alexis Tsipras a exclus din nou, în faţa parlamentului, orice respingere a migranţilor sosiţi pe mare, acţiune interzisă de legislaţia internaţională, după ce o serie neagră de naufragii ale unor ambarcaţiuni cu imigranţi, între Turcia şi Grecia, s-au soldat, începând de miercuri, cu 56 de morţi, potrivit unui bilanţ încă provizoriu.

Liderul grec a criticat de asemenea Ungaria pentru faptul că a ales să ‘ridice garduri şi bariere şi să-şi închidă frontierele’, şi pe care UE ar trebui, în opinia sa, să ‘o condamne oficial’.

Făcând apel la păstrarea ‘sângelui rece’, ministrul Nikos Kotzias a declarat, la rândul său, că a convenit cu omologul său ungar asupra faptului că ‘întreaga Europă trebuie să participe’ la preluarea afluxurilor actuale de imigranţi, fără ca ‘statele membre să considere că revine doar unui număr de cinci sau şase ţări’ să se ocupe de această problemă.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...