Criza ucraineană: Occidentului nu îi este uşor să-l izoleze pe Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuia să fie un paria la summitul G8 de la Soci, care a fost în cele din urmă anulat şi retrogradat la G7 (cele mai industrializate ţări ale lumii). Acesta se reuneşte săptămâna aceasta la Bruxelles, iar liderul rus va fi în centrul atenţiei joi şi vineri pe plajele din Normandia, comentează France Presse.
Economica.net - mie, 04 iun. 2014, 11:57
Criza ucraineană: Occidentului nu îi este uşor să-l izoleze pe Putin

Occidentul, în frunte cu SUA, a pretins mult în ultimele luni că vrea ‘izolarea’ Rusiei – în plan diplomatic şi economic – în scopul de a o pedepsi pentru ‘anexarea’ Crimeii şi ‘destabilizarea’ estului Ucrainei.

Dar participarea locatarului Kremlinului la ceremoniile de vineri ocazionate de Debarcarea aliaţilor în Normandia la 6 iunie 1944 pare inevitabilă.

Liderii celor trei mari puteri europene – Germania, Franţa şi Marea Britanie – şi-au programat întâlniri bilaterale cu preşedintele Putin.

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu Putin vineri dimineaţă, chiar înainte de ceremoniile oficiale dedicate Debarcării. În cadrul evenimentului din Normandia, premierul britanic David Cameron va avea, de asemenea, discuţii cu liderul de la Kremlin.

În cele din urmă, Putin va onora un dineu programat vineri la ora 21:00 la Palatul Elysee, oferit de omologul său francez Francois Hollande, care anterior va lua cina cu preşedintele american Barack Obama într-un restaurant parizian.

De partea americană, Casa Albă insistă de câteva săptămâni asupra faptului că Obama şi Putin nu se vor întâlni în Franţa.

Dar cu toate acestea, ei îşi vor întretăia paşii vineri la un prânz în Normandia, în castelul Bénouville, după ceremoniile de la Ouistreham (nord-vestul Franţei), pentru prima oară după izbucnirea crizei ucrainene la sfârşitul anului 2013, chiar dacă cei doi lideri au vorbit în mod repetat la telefon de atunci.

‘Sunt sigur că-l voi vedea. El va fi acolo’, a spus laconic preşedintele SUA marţi la Varşovia.

Această activitate diplomatică intensă, a doua zi după summitul G7 miercuri şi joi la Bruxelles- deci, fără Rusia – arată că Occidentul întâmpină mari dificultăţi în a ostraciza Moscova, în pofida celei mai grave crize de la încheierea războiului rece.

Berlinul şi Londra au relaţii economice şi energetice importante cu Rusia. Parisul a vândut deja două nave de război, a căror livrare este prevăzută pentru acest an şi anul viitor, ceea ce a declanşat furia Washingtonului.

Europenii şi americanii speră să poată vedea începutul ‘detensionării’ şi al ‘dialogului’ la care fac apel de luni de zile, odată cu retragerea a aproximativ 40.000 de soldaţi ruşi, comasaţi la frontiera ucraineană şi alegerea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Acesta din urmă are prevăzută o întâlnire cu Obama miercuri dimineaţă la Varşovia şi a fost invitat şi la ceremoniile din Normandia. Preşedintele american l-a îndemnat cu o zi în urmă pe Vladimir Putin să aibă o întrevedere cu omologul său ucrainean.

Liderul rus ‘poate decide, după ce a început acum să-şi retragă trupele de la graniţă, poate utiliza, de asemenea, influenţa sa asupra separatiştilor (…) de a se întâlni cu preşedintele ales al Ucrainei şi de a recunoaşte legitimitatea alegerilor’ din Ucraina, a îndemnat Obama.

‘Aceasta este ceea ce-i voi spune dacă îl voi vedea în public. Asta e ceea ce i-am spus în privat’, a declarat şeful executivului american.

Barack Obama a adăugat că ‘speră că David Cameron şi Francois Hollande vor insista pe aceleaşi puncte’ pe lângă şeful statului rus.

De fapt, în ceea ce priveşte Ucraina ‘suntem încrezători că suntem pe aceeaşi lungime de undă cu partenerii noştri’ europeni, a declarat pentru AFP un înalt responsabil american, care îl însoţeşte pe Barack Obama în turneul său european, negând orice disensiune în cadrul taberei occidentale în privinţa Rusiei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...