Criza „vestelor galbene”: Banca Franţei şi-a redus la jumătate prognoza de creştere din cauza protestelor

Banca Centrală a Franţei şi-a redus luni la jumătate, de la 0,4% la 0,2%, estimările privind ritmul de creştere înregistrat de Produsul Intern Brut al Franţei în trimestrul patru, ca urmare a impactului manifestaţiilor "vestelor galbene" asupra majorităţii sectoarelor economiei, informează AFP.
Economica.net - lun, 10 dec. 2018, 08:21
Criza

„Activitatea serviciilor a încetinit ca urmare a efectului actualelor manifestaţii. Transporturile, restaurantele şi reparaţiile de automobile au dat înapoi, precum şi sectorul hotelier”, constată Banca Centrală a Franţei, pe baza ultimei anchete de conjunctură.

Aceste noi prognoze ale Băncii Centrale a Franţei sunt net inferioare unui nivel al creşterii economice de 0,8% care ar fi fost necesar în ultimele trei luni ale anului, după o creştere de 0,4% în trimestrul al treilea şi un avans de 0,2% în primele două trimestru, pentru a atinge obiectivul anual de 1,7% propus de Guvernul de la Paris.

În cursul dimineţii, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a estimat pentru postul de televiziune RTL că manifestaţiile „vestelor galbene” ar urma să şteargă 0,2 puncte procentuale din creşterea economică înregistrată de Franţa în trimestrul patru, dar a refuzat, pentru moment, să revizuiască în jos obiectivul anul de creştere al Guvernului.

Potrivit anchetei de conjunctură, care a cuprins 8.000 de societăţi, dintre care 3.500 din industrie, şi care s-a derulat în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, Banca Franţei a constatat că, „în luna noiembrie, mişcările de protest au afectat producţia industrială în majoritatea sectoarelor”. Tot în industrie, unde sectoarele automobile şi agroalimentar au avut mult de suferit, „stocurile au crescut uşor”, în timp ce „efectivele nu s-au majorat”.

La o săptămână după imaginile siderante ale violenţelor în plin Paris, care au făcut înconjurul lumii, şi în pofida numeroaselor avertismente din partea autorităţilor, ziua de sâmbătă a fost marcată de o mobilizare în continuare puternică, precum şi de noi violenţe în capitală şi în regiuni, cu mai multe magazine atacate.

În timp ce Guvernul a anunţat în această săptămână anularea unei creşteri a taxei la carburanţi, punct de plecare al mişcării, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a cerut la rândul său întreprinderilor, înaintea weekendului, să acorde o primă defiscalizată salariaţilor. Caracterul său obligatoriu sau facultativ constituie totuşi obiectul unor dezbateri între patronat şi sindicate.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), comparativ cu pierderi de 16,9 miliarde de zloţi în 2022, conform......
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...