Croaţia, cea mai expusă la deprecierea euro, impactul este limitat în cazul Elveţiei şi Marii Britanii – Moody’s

Deprecierea euro faţă de alte monede afectează solvabilitatea unor emitenţi din Europa, cei mai vulnerabili fiind în Croaţia, în timp ce Elveţia şi Marea Britanie se confruntă doar cu presiuni limitate, se arată într-un raport publicat joi de agenţia de evaluare financiară Moody's.
Economica.net - vin, 12 iun. 2015, 07:06
Croaţia, cea mai expusă la deprecierea euro, impactul este limitat în cazul Elveţiei şi Marii Britanii - Moody's

Raportul analizează situaţia emitenţilor suverani, bancari şi corporatişti din Europa Centrală şi de Est (CEE) şi din Europa Occidentală, scrie Agerpres.

‘Deşi deprecierea euro ar putea pune presiune asupra competitivităţii preţurilor de export din Elveţia şi Marea Britanie, ne aşteptăm ca impactul să fie limitat. Comparativ cu evoluţia altor valute, aprecierea lirei sterline a fost modestă, ceea ce implică un impact moderat asupra activităţii economice din Marea Britanie. Pentru Elveţia, eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro va avea impact asupra creşterii, dar numai pe termen scurt şi va permite Băncii Centrale (SNB) să-şi recâştige controlul asupra politicii monetare şi a bilanţului’, a apreciat analistul Marie Diron, de la Moody’s.

La începutul acestui an, Banca Naţională a Elveţiei a luat prin surprindere pieţele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. În primul trimestru al acestui an, francul elveţian s-a apreciat cu 15% în raport cu moneda euro şi cu 2% în raport cu dolarul şi yenul japonez.

Moody’s estimează că Elveţia va înregistra un avans de 0,8% în 2015, iar Marea Britanie de 2,7% anul acesta.

Modificarea cursului de schimb are un impact negativ asupra ratingului companiilor care concurează cu producători din zona euro şi, în cazul Elveţiei, şi asupra băncilor, se arată în raportul Moody’s.

‘În Europa Centrală şi de Est, monedele locale s-au depreciat alături de euro, ceea ce a majorat povara datoriilor statelor care aveau un nivel ridicat al datoriei externe în altă monedă decât euro. La nivel suveran, printre statele mai mari din CEE, Croaţia este cea mai expusă la costul datoriei externe în altă monedă decât euro. Pentru corporaţii, creşterea este redusă’, a explicat Marie Diron.

Aproape toată datoria guvernamentală din Bulgaria şi Cehia este ori în monedă locală ori în euro. În schimb, 40% din datoria Guvernului croat este în dolari SUA. Deprecierea monedei croate, kuna, duce la majorarea costurilor serviciului datoriei, avertizează agenţia.

Mai mult, creditele ipotecare în franci elveţieni afectează cetăţenii croaţi şi polonezi, ceea ce va duce la majorarea gradului de îndatorare şi la sporirea vulnerabilităţii gospodăriilor faţă de viitoarele şocuri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în ...
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...