1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

Extern

Croaţia majorează cu 7% salariile în sectorul sanitar

Guvernul croat şi principalele sindicate din sectorul sănătăţii au ajuns vineri la un acord ce prevede o creştere medie cu 7% a salariilor, evitându-se astfel greva cu care au ameninţat doctorii şi asistentele în ultimele săptămâni, transmite Reuters.

13 sep, 2019 | Agerpres

Acordul vine după o serie de proteste recente în care angajaţii din sistemul medical au stat în faţa spitalelor în timpul pauzelor.

"Ambele părţi au trebuit să facă o serie de concesii faţă de poziţiile lor iniţiale. Creşterea cu 7% ar putea să nu fie suficientă pentru ei, dar într-adevăr nu este uşor pentru Guvern să pună deoparte 400 de milioane de kuna (60,05 milioane de dolari) anual", a afirmat ministrul Sănătăţii, Milan Kujundzic.

Iniţial, sindicatele din sectorul sănătăţii au cerut o majorare salarială de 10%.

În ultimele săptămâni, sindicatele din învăţământ şi transport public au făcut presiuni asupra autorităţilor de la Zagreb pentru a obţine salarii mai ridicate.

Profesorii au ameninţat că vor intra în grevă dacă remuneraţiile lor nu vor fi majorate cu 6%. Premierul Andrej Plenkovic a promis să ia în considerare cererile lor şi a anunţat că negocierile vor continua săptămâna viitoare.

În ultimii doi ani, Croaţia şi-a îmbunătăţit considerabil situaţia finanţelor publice, raportând excedente ridicate, după aproape două decenii în care a înregistrat deficit. În primul semestru din acest an, Zagrebul a avut un excedent bugetar general de 0,3% din PIB.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO