CSALB a modificat procedurile de soluţionare a litigiilor dintre clienţi şi bănci

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a adus o serie de modificări procedurilor de soluţionare a litigiilor dintre clienţi şi bănci, printre care şi cea care presupune ca şi litigiile ce implică sume mai mici de 1.000 de lei să poată fi soluţionate prin acest mecanism.
Economica.net - lun, 12 sept. 2016, 10:34
CSALB a modificat procedurile de soluţionare a litigiilor dintre clienţi şi bănci

‘În urma analizei dosarelor primite de Centrul SAL, a cerinţelor consumatorilor, a cauzelor care constituie motivul declanşării litigiilor, Colegiul de Coordonare al CSALB a decis îmbunătăţirea procedurilor SAL, astfel încât acestea să fie cât mai uşor de înţeles şi de îndeplinit de către consumatori, comercianţi şi conciliatori. În acelaşi timp, s-a urmărit şi adaptarea procedurilor la tipologia litigiilor existente’, se arată într-un comunicat al CSALB transmis, luni, AGERPRES.

Astfel, a fost eliminat plafonul de 1.000 de lei, adică limita sub care nu se demarau până acum procedurile de soluţionare alternativă la CSALB. Acum, indiferent cât este prejudiciul reclamat de consumator, oricine are dreptul la rezolvarea amiabilă a litigiului, se menţionează în comunicat.

În privinţa procedurii SAL finalizată cu propunerea unei soluţii, a fost introdusă etapa de Filtru derulată de Secretariatul de Procedură, în care se completează dosarul, ambele părţi acceptă să intre în procedură, iar conciliatorul este confirmat de părţi. Apoi, conciliatorului i se pune la dispoziţie dosarul complet care să-i permită analiza şi pronunţarea Hotărârii de Admisibilitate.

‘Acesta este momentul în care începe, efectiv, procedura de conciliere. Până acum, conciliatorul se pronunţa numai pe cererea consumatorului, fără a avea informaţii de la comerciant’, se mai arată în comunicat.

În continuare, oricare dintre părţi se poate retrage din procedură în orice moment sau poate alege dacă acceptă sau nu soluţia propusă.

‘Implicarea în procedură nu exclude posibilitatea de a cere despăgubiri printr-o procedură judiciară. Hotărârea pe care conciliatorul o pronunţă ca urmare a acceptării de către părţi a Notei de Soluţionare, dacă nu este atacată în termen de 15 zile, devine titlu executoriu’, se subliniază în comunicatul citat.

În această procedură, părţile au dreptul să aibă reprezentanţi legali sau mandataţi, iar consumatorii pot fi reprezentaţi şi de asociaţiile de consumatori.

Procedura SAL finalizată cu impunerea unei soluţii presupune că părţile au timp, înainte de constituirea Tribunalului Arbitral, să decidă dacă rămân în procedura cu soluţie impusă sau aleg cealaltă procedură, cu soluţie propusă.

În această procedură, nu mai este obligatoriu ca toate documentele să fie depuse pe suport hârtie, ci există acum posibilitatea ca acestea să fie transmise pe e-mail. Hotărârea arbitrală se comunică, însă, în mod obligatoriu, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Soluţia pronunţată de Tribunalul Arbitral este obligatorie pentru părţi, dar implicarea în procedură nu exclude posibilitatea de a cere despăgubiri printr-o procedură judiciară.

‘Consumatorul poate fi asistat/reprezentat de un avocat al cărui onorariu îl suportă şi, de asemenea, poate solicita ca judecata să se facă şi în lipsă’, se mai arată în comunicat.

Ambele proceduri sunt gratuite pentru consumatori.

Potrivit CASLB, în acest moment, 144 de consumatori au depus cereri conforme de soluţionare amiabilă a litigiului cu un comerciant. În 27 de cazuri, în care cererile au fost conforme şi documentele complete, s-au constituit dosare şi au fost trimise la conciliatori. Dintre acestea, 18 sunt soluţionate, iar opt sunt în lucru. Alte 36 de cereri se află în faza de filtru.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...