CSALB: Procesele consumatori-bănci au scăzut de trei ori faţă de perioada 2015-2016

Numărul de procese dintre bănci şi consumatori au ajuns în prezent la puţin peste 13.000, fiind de trei ori mai mic faţă de perioada 2015-2016, când se ridica la aproximativ 40.000, conform unui comunicat al Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), remis, marţi, AGERPRES.
AGERPRES - mar, 22 nov. 2022, 14:06
CSALB: Procesele consumatori-bănci au scăzut de trei ori faţă de perioada 2015-2016

În acest context, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) reia apelul către băncile comerciale de a-şi îndruma clienţii persoane fizice să acceseze serviciile sale, pentru găsirea unei soluţii amiabile cu ajutorul unui conciliator, cu scopul de a reduce şi mai mult numărul litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată.

„Scăderea numărului de procese dintre consumatori şi bănci de la 40.000 până la aproximativ 13.000 de litigii este semnificativă, însă numărul proceselor ar fi putut fi mult mai mic decât cel de acum. Din păcate, în instanţe procesele merg foarte greu, mulţi judecători nefiind specializaţi în problematica financiar-bancară. Sunt procese care durează ani de zile pentru cauze de câteva sute de lei. La final, când consumatorii şi băncile implicate vor trage linie, ar putea chiar să constate că beneficiile obţinute sunt mai mici decât costurile acestor procese. În plus, doar una din cele două părţi va avea câştig de cauză. Apelul nostru către judecători a fost să recomande părţilor soluţionarea alternativă, prin conciliere, în care ambele părţi au de câştigat. Consumatorilor le recomandăm să apeleze la instanţă doar după ce au încercat să îşi rezolve nemulţumirile în mod amiabil. Instanţa să fie ultima soluţie, ţinând cont de costurile mari de timp, bani şi energie pe care le implică un proces”, a declarat Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naţionale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB

Potrivit comunicatului, 122 de procese în instanţă s-au închis în 2022 pentru că părţile au apelat la concilierea în cadrul CSALB. În anul 2021 au fost 67 de procese încheiate în acest mod. Majoritatea sunt în faza de fond, însă în orice etapă procesuală un dosar poate ajunge la CSALB cu acordul părţilor. Practic, băncile le-au recomandat clienţilor să apeleze la CSALB încă din momentul când au primit cererea de chemare în judecată. Acest lucru face ca negocierile cu banca să aibă un rezultat şi chiar să fie implementate înainte de primul termen de judecată. Timpul mediu de soluţionare a unei negocieri în cadrul CSALB este de 33 de zile (în anul 2021).

Printre cauzele aflate pe rol, care şi-au găsit rezolvarea în CSALB, se numără: acţiune în constatare clauze abuzive; acţiune cu privire la Legea nr. 77/2016 (darea în plată); procedura insolvenţei; contestaţie la executare.

Obiectul solicitărilor a vizat restituirea comisionului de administrare ce fusese perceput la valoarea sumei acordate şi restituirea comisionului de acordare credit; eliminarea şi restituirea comisionului de administrare credit şi a comisionului de analiză dosar; renegocierea contractului şi scăderea ratei (credit în CHF).

Până pe 15 noiembrie 2022, în 3.960 de cazuri consumatorii şi băncile şi-au rezolvat nemulţumirile prin intermediul CSALB. În 2.486 de cazuri, părţile au negociat şi au acceptat soluţia propusă de conciliatorii Centrului. Alte 533 de negocieri s-au încheiat fără ca soluţia să fie acceptată de ambele părţi.

În alte 1.474 de situaţii, băncile sau IFN-urile au rezolvat nemulţumirile propriilor clienţi în mod direct, fără intervenţia conciliatorilor, însă după ce consumatorii s-au adresat CSALB. Beneficiile obţinute în aproape şapte ani de activitate depăşesc 7,5 milioane de euro.

CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice judeţ al ţării pot trimite cereri către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator.

CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialişti în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înţelegerea părţilor are puterea unei hotărâri în instanţă.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial: Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen şi spune că nu îşi va schimba decizia. Cum răspund autorităţile române
E oficial: Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen şi spune că nu îşi va schimba decizia. Cum ...
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României......
Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023
Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023
Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru ...
Polonia a primit primele tancuri şi obuziere sud-coreene
Polonia a primit primele tancuri şi obuziere sud-coreene
Polonia a primit marţi primele tancuri de asalt K2 şi primele obuziere K9 de fabricaţie sud-coreeană livrate în cadrul ...
Şeful ANAF: Îmi doresc predictibilitate fiscală, pentru că şi noi suntem o victimă a schimbărilor legislative
Şeful ANAF: Îmi doresc predictibilitate fiscală, pentru că şi noi suntem o victimă a schimbărilor legislative
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a declarat marţi că îşi doreşte o predictibilitate ...