CSAT cere modificarea urgentă a legislaţiei pentru combaterea imigraţiei ilegale

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a constatat, în şedinţa de marţi, că se impune modificarea şi completarea unor acte normative astfel încât să poată fi gestionate eventuale consecinţe negative ale imigraţiei ilegale, membrii CSAT discutând totodată şi despre ameninţările la adresa securităţii României reprezentate de ”actorii non-statali jihadişti”, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 15:40
CSAT cere modificarea urgentă a legislaţiei pentru combaterea imigraţiei ilegale

Potrivit comunicatului dat publicităţii după şedinţa de marţi a CSAT, modificarea legislaţiei legate de imigraţia ilegală trebuie făcută urgent.

„Consiliul a apreciat că, pentru gestionarea unor potenţiale efecte negative generate de evoluţia fenomenului migraţiei ilegale, este necesară, în principal, adoptarea unor măsuri urgente pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu, consolidarea mijloacelor de cooperare interinstituţională între toate structurile cu atribuţii în domeniul migraţiei şi obţinerea de date suplimentare privind gestionarea şi integrarea refugiaţilor de la state membre ale UE cu experienţă în domeniu”, se arată în comunicatul citat.

Membrii CSAT au analizat situaţia instabilă din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ce a urmat Primăverii Arabe, ce a dus la apariţia unor noi actori geopolitici în zonă. „Consiliul a apreciat că marea responsabilitate ce îi revine comunităţii internaţionale este aceea de a acţiona în direcţia susţinerii eforturilor statelor la nivel naţional şi global pentru evitarea apariţiei unor noi incubatoare de actori non-statali violenţi jihadişti”, precizează Administraţia Prezidenţială.

În ce priveşte vecinătate apropiată, interesul CSAT s-a îndreptat către situaţia din Balcanii de Vest şi asupra modului în care Republica Moldova poate fi sprijinită pentru implmentarea unui plan durabil de reforme.

„Consiliul a analizat impactul evoluţiilor din Balcanii de Vest, pe fondul riscurilor de securitate actuale, asupra politicii externe şi securităţii României. Interesul prioritar al ţării noastre vizează includerea arealului Balcanilor de Vest într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Est care să potenţeze relevanţa strategică a României, la intersecţia spaţiilor carpatic, dunărean, balcanic şi pontic”, se spune în comunicat.

Alături de probleme de pe agenda externă, în CSAT s-au discutat chestiuni legate de organizarea armatei, printre ele aprobarea raportului privind stadiul îndeplinirii, în anul 2015, a „Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă”.

În cadrul Consiliului, s-a făcut şi o informare privind situaţia defrişărilor ilegale şi s-a an şi aprobat activitatea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică şi a Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO în anul 2015, precum şi planul de activitate pentru anul 2016.

Totodată, a fost aprobat şi raportul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe anul 2015, urmând ca raportul să fie supus aprobării Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...