CSM a decis cu majoritate de voturi să avizeze negativ proiectul de modificare a legilor Justiţiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei.
Economica.net - joi, 28 sept. 2017, 15:56
CSM a decis cu majoritate de voturi să avizeze negativ proiectul de modificare a legilor Justiţiei

Potrivit unui comunicat al CSM, pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observaţii s-au exprimat opt voturi.

‘Argumentele şi motivele care fundamentează avizul negativ vor fi redactate în termen legal, comunicate Ministerului Justiţiei şi publicate pe site-ul oficial al CSM’, se precizează în comunicat.

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, a afirmat joi că a votat cu toată convingerea pentru un aviz negativ pe proiectul de modificare a legilor Justiţiei, apreciind că este făcut superficial.

‘Am votat cu toată convingerea pentru un aviz negativ. Este un proiect făcut la modul – l-am apreciat drept superficial, fără să ţină cont de propunerea instanţelor şi parchetelor, fără să ţină cont de propunerea sau propunerile adoptate la nivel de CSM în două rânduri. Lucrurile care interesează sistemul, lucrurile tehnice au fost transpuse la un nivel mic, lucrurile cu un impact masiv gen Inspecţia Judiciară în subordinea Ministerului Justiţiei, gen schimbarea regulilor în ceea ce priveşte recrutarea magistraţilor, promovarea lor ori aspectele legate de numirea procurorilor la nivel de vârf, dar şi la nivel local, pentru că aţi observat că la nivel de structuri specializate intervenţia ministrului Justiţiei se manifestă până la nivel judeţean. Toate acestea le-am considerat (…), ca membru CSM, lucruri dăunătoare care nu pot fi schimbate, pentru că noi am avut alte propuneri, aşadar ministrul nu a ţinut cont de ele, ele nu pot fi schimbate nici în urma acestui proiect’, a declarat Bogdan Mateescu, după votul din plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul a mai spus că speră la o conlucrare reală în acest caz şi nu ca în alte situaţii când Ministerul Justiţiei a ‘mimat’ colaborarea.

‘Potrivit legii, avizul Consiliului este consultativ. Însă de fiecare dată când am discutat şi cu partenerii noştri externi şi cu partenerii noştri din sistem, cei pe care îi reprezentăm, am vorbit despre o colaborare reală. Ministerul Justiţiei în multe rânduri a mimat colaborarea. De data asta, sper să fie o colaborare reală, să ţină cont că, aşa cum am spus şi în şedinţa de plen, independenţa magistratului nu este un moft al magistratului, nu este un moft al CSM, ci este o garanţie fundamentală a statului de drept’, a precizat Mateescu.

Întrebat cum vede absenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de la şedinţa plenului, Mateescu a răspuns: ‘Mă mâhneşte şi pe toţi ne-a mâhnit. Eu însumi aveam să-i adresez nişte întrebări – dacă primeam asigurări că de la 23 august, acel 23 august care pare că se sfârşeşte mai greu, au apărut elemente noi. Aş fi apreciat foarte mult o poziţie a domnului ministru, (…) aş fi apreciat eu, ca un simplu membru CSM, prezenţa dânsului pentru explicaţii suplimentare’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Amendă de 64,8 mil. euro plătită de Opel din cauza emisiilor produse de mașinile sale diesel
Amendă de 64,8 mil. euro plătită de Opel din cauza emisiilor produse de mașinile sale diesel
Marca Opel, acum parte a grupului Stellantis, a plătit o amendă de 64,8 milioane de euro pentru a scăpa de acuzațiile ...
Ministerul Energiei – Aviz negativ pentru Cristina Prună, la auderile pentru Guvernul Cioloş
Ministerul Energiei – Aviz negativ pentru Cristina Prună, la auderile pentru Guvernul Cioloş
Cristina Prună a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Energiei din partea comisiilor de specialitate ...
Două localități de lângă Cluj au primit internet prin fibră optică
Două localități de lângă Cluj au primit internet prin fibră optică
Locuitorii a două localități de lângă Cluj-Napoca vor avea acces la internet de mare viteză printr-o soluție inovatoare ...