CSM a încuviinţat arestarea preventivă a Alinei Bica

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat vineri arestarea preventivă a şefei DIICOT, Alina Bica, cercetată penal de DNA pentru abuz în serviciu.
Economica.net - vin, 21 nov. 2014, 10:50
CSM a încuviinţat arestarea preventivă a Alinei Bica

‘În şedinţa din data de 21 noiembrie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă a doamnei Bica Alina Mihaela, procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Hotărârea Secţiei pentru procurori a CSM a fost luată în baza art. 42 alin. 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru procurori a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei’, se arată într-un comunicat al CSM remis vineri Agerpres.

Secţia pentru procurori a CSM a revenit astfel asupra deciziei luate joi, când a avizat reţinerea pentru 24 de ore şi doar arestarea la domiciliu a şefei DIICOT.

În consecinţă, Alina Bica va fi prezentată judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, în instanţă vor fi duse cu propunere de arestare preventivă şi alte persoane reţinute joi de DNA, respectiv Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai aceleiaşi comisii din cadrul ANRP.

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul celui din urmă fiind impusă măsura controlului judiciar.

Alina Bica a fost reţinută joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA susţine că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţa de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

‘Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care făceau parte suspecta Alina Bica şi inculpaţii Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)’, susţine sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...