CSM: Declaraţiile făcute de Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kelemen Hunor au afectat independenţa justiţiei

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, că declaraţiile făcute de deputaţii Elena Udrea şi Kelemen Hunor şi de Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, au afectat independenţa justiţiei.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 08:58
CSM: Declaraţiile făcute de Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kelemen Hunor au afectat independenţa justiţiei

Plenul CSM a admis rapoartele Inspecţiei Judiciare, care în urma verificărilor efectuate a concluzionat că afirmaţiile publice făcute de Elena Udrea, Kelemen Hunor şi Adrian Sârbu au fost de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, dar şi a judecătorilor şi procurorilor care au lucrat în cauzele despre care cei trei au făcut vorbire.

În 2 februarie, conducerea CSM a sesizat IJ să verifice dacă declaraţiile făcute de deputatul Elena Udrea aduc atingere independenţei procurorilor DNA şi sistemului judiciar, scrie Agerpres.

‘Ca urmare a afirmaţiilor lansate în ultima perioadă în spaţiul public de Elena Udrea, membru al Camerei Deputaţilor, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activităţi desfăşurate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său’, preciza sursa citată.

La aceeaşi dată, conducerea Consiliului a sesizat Inspecţia Judiciară şi în cazul declaraţiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre dosarul ”privatizărilor strategice’ în care a fost condamnat şi fostul ministru Zsolt Nagy.

‘Ca urmare a afirmaţiilor domnului Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, în cuprinsul cărora a făcut referire la dosarul ‘privatizărilor strategice’, în care a fost condamnat şi fostul ministru Nagy Zsolt, apreciind că acesta ‘…a fost nedreptăţit şi a fost sancţionat … Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupţie. Nu există nicio dovadă împotriva lui, …’, conducerea Consiliului (…) a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului menţionat, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său’, arăta CSM.

În cazul afirmaţiilor lui Adrian Sârbu, sesizarea IJ a fost făcută de conducerea CSM în 3 februarie.

‘Ca urmare a afirmaţiilor lansate în spaţiul public de Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activităţile desfăşurate în dosarul ‘Mediafax’, instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conducerea CSM (…) a sesizat IJ în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor PÎCCJ, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său’, preciza CSM.

Cu prilejul acestor anunţuri, CSM a solicitat tuturor factorilor implicaţi să aibă în vedere faptul că ‘sunt în desfăşurare proceduri judiciare şi este necesar să fie respectată obligaţia de rezervă ce incumbă fiecărei persoane pentru a se evita prejudicierea unor instituţii fundamentale ale statului de drept’.

Te-ar mai putea interesa și
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Norvegia a anunţat joi că limitează accesul navelor de pescuit ruseşti în porturile sale şi va controla mai riguros vasele respective, pentru a evita folosirea acestora la evitarea......
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen intenţionează să facă o investiţie masivă în societatea sa mixtă din China pe segmentul de software, au ...
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită ...
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Aspiratoarele robot, prima serie de aspiratoare umed-uscate Xiaomi, televizoarele inteligente, un nou smart band și o tabletă ...