CSM: Declaraţiile făcute de Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kelemen Hunor au afectat independenţa justiţiei

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, că declaraţiile făcute de deputaţii Elena Udrea şi Kelemen Hunor şi de Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, au afectat independenţa justiţiei.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 08:58
CSM: Declaraţiile făcute de Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kelemen Hunor au afectat independenţa justiţiei

Plenul CSM a admis rapoartele Inspecţiei Judiciare, care în urma verificărilor efectuate a concluzionat că afirmaţiile publice făcute de Elena Udrea, Kelemen Hunor şi Adrian Sârbu au fost de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, dar şi a judecătorilor şi procurorilor care au lucrat în cauzele despre care cei trei au făcut vorbire.

În 2 februarie, conducerea CSM a sesizat IJ să verifice dacă declaraţiile făcute de deputatul Elena Udrea aduc atingere independenţei procurorilor DNA şi sistemului judiciar, scrie Agerpres.

‘Ca urmare a afirmaţiilor lansate în ultima perioadă în spaţiul public de Elena Udrea, membru al Camerei Deputaţilor, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activităţi desfăşurate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său’, preciza sursa citată.

La aceeaşi dată, conducerea Consiliului a sesizat Inspecţia Judiciară şi în cazul declaraţiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre dosarul ”privatizărilor strategice’ în care a fost condamnat şi fostul ministru Zsolt Nagy.

‘Ca urmare a afirmaţiilor domnului Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, în cuprinsul cărora a făcut referire la dosarul ‘privatizărilor strategice’, în care a fost condamnat şi fostul ministru Nagy Zsolt, apreciind că acesta ‘…a fost nedreptăţit şi a fost sancţionat … Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupţie. Nu există nicio dovadă împotriva lui, …’, conducerea Consiliului (…) a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului menţionat, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său’, arăta CSM.

În cazul afirmaţiilor lui Adrian Sârbu, sesizarea IJ a fost făcută de conducerea CSM în 3 februarie.

‘Ca urmare a afirmaţiilor lansate în spaţiul public de Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activităţile desfăşurate în dosarul ‘Mediafax’, instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conducerea CSM (…) a sesizat IJ în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor PÎCCJ, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său’, preciza CSM.

Cu prilejul acestor anunţuri, CSM a solicitat tuturor factorilor implicaţi să aibă în vedere faptul că ‘sunt în desfăşurare proceduri judiciare şi este necesar să fie respectată obligaţia de rezervă ce incumbă fiecărei persoane pentru a se evita prejudicierea unor instituţii fundamentale ale statului de drept’.

Te-ar mai putea interesa și
Record negativ al anului în lupta cu pesta porcină africană: 70 de focare noi într-o singură săptămână
Record negativ al anului în lupta cu pesta porcină africană: 70 de focare noi într-o singură săptămână
Săptămâna aceasta au fost înregistrate 70 de noi focare de pestă porcină africană la porci domestici. Este un record al anului, în contextul în care au fost perioade cu mai puțin de 20 de......
Peste 20 de zboruri au fost anulate sau au întârziat mai mult de trei ore, în ultimele zile – analiză
Peste 20 de zboruri au fost anulate sau au întârziat mai mult de trei ore, în ultimele zile – analiză
Peste 20 de zboruri au fost anulate sau au avut întârzieri mai mari de trei ore în ultimele zile, cele mai multe cazuri ...
Drulă:  În cel mult două luni, vom semna un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi-nouţe
Drulă: În cel mult două luni, vom semna un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi-nouţe
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat că, în cel mult două luni, va fi semnat un contract de achiziţie ...
Erste Group estimează o creştere de 6,7% a economiei României în 2021
Erste Group estimează o creştere de 6,7% a economiei României în 2021
Specialiştii în cercetare macroeconomică ai grupului bancar Erste Group se aşteaptă ca majoritatea economiilor din regiunea ...