1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

News

CSM: Declaraţiile făcute de Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kelemen Hunor au afectat independenţa justiţiei

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, că declaraţiile făcute de deputaţii Elena Udrea şi Kelemen Hunor şi de Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, au afectat independenţa justiţiei.

19 feb, 2015 | Agerpres

Plenul CSM a admis rapoartele Inspecţiei Judiciare, care în urma verificărilor efectuate a concluzionat că afirmaţiile publice făcute de Elena Udrea, Kelemen Hunor şi Adrian Sârbu au fost de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, dar şi a judecătorilor şi procurorilor care au lucrat în cauzele despre care cei trei au făcut vorbire.

În 2 februarie, conducerea CSM a sesizat IJ să verifice dacă declaraţiile făcute de deputatul Elena Udrea aduc atingere independenţei procurorilor DNA şi sistemului judiciar, scrie Agerpres.

'Ca urmare a afirmaţiilor lansate în ultima perioadă în spaţiul public de Elena Udrea, membru al Camerei Deputaţilor, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activităţi desfăşurate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său', preciza sursa citată.

La aceeaşi dată, conducerea Consiliului a sesizat Inspecţia Judiciară şi în cazul declaraţiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre dosarul ''privatizărilor strategice' în care a fost condamnat şi fostul ministru Zsolt Nagy.

'Ca urmare a afirmaţiilor domnului Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, în cuprinsul cărora a făcut referire la dosarul 'privatizărilor strategice', în care a fost condamnat şi fostul ministru Nagy Zsolt, apreciind că acesta '...a fost nedreptăţit şi a fost sancţionat ... Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupţie. Nu există nicio dovadă împotriva lui, ...', conducerea Consiliului (...) a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului menţionat, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său', arăta CSM.

În cazul afirmaţiilor lui Adrian Sârbu, sesizarea IJ a fost făcută de conducerea CSM în 3 februarie.

'Ca urmare a afirmaţiilor lansate în spaţiul public de Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activităţile desfăşurate în dosarul 'Mediafax', instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conducerea CSM (...) a sesizat IJ în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor PÎCCJ, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său', preciza CSM.

Cu prilejul acestor anunţuri, CSM a solicitat tuturor factorilor implicaţi să aibă în vedere faptul că 'sunt în desfăşurare proceduri judiciare şi este necesar să fie respectată obligaţia de rezervă ce incumbă fiecărei persoane pentru a se evita prejudicierea unor instituţii fundamentale ale statului de drept'.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO