CSM: Instanţele vor fi supraîncărcate cu speţe pe falimentul personal, legea dării în plată şi Directiva 17

Judecătorii şi instanţele se vor confrunta de anul viitor cu o supraîncărcare privind cazurile pe domeniul financiar-bancar, având în vedere că aceştia vor trebui să rezolve speţe pe insolvenţa persoanelor fizice, darea în plată şi transpunerea Directivei 17, afirmă Alina Ghica, judecător la CSM.
Economica.net - joi, 10 mart. 2016, 11:11
CSM: Instanţele vor fi supraîncărcate cu speţe pe falimentul personal, legea dării în plată şi Directiva 17

„Suntem într-o situaţie în care noi, ca administrator al sistemului judiciar, va trebui să-l gestionăm pornind de la următoarele aspecte: avem darea în plată, va intra în vigoare insolvenţa persoanelor fizice şi este obligatorie transpunerea Directivei 17. De la anul, judecătorii care vor fi sesizaţi de persoanele fizice, în mod special, cu o procedură vor avea de ales între Directiva 17 – pentru noi prevalează legislaţia europeană -, fie insolvenţa persoanelor fizice, fie darea în plată. Va fi o provocare pentru instanţe, având în vedere că legiuitorul s-a gândit că prima instanţă să fie judecătorul”, a declarat joi Alina Ghica, judecător la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), la o conferinţă pe tema relaţiei cu consumatorul de servicii financiare.

Ea a punctat că instanţele mai trebuie să lucreze pentru a asigura coerenţa între diverse acte normative.

În ceea ce priveşte legea dării în plată, Ghica a precizat că parlamentarii nu au cerut avizul CSM pe proiectul de act normativ, însă Consiliul a transmis un punct de vedere din proprie iniţiativă.

„Noi suntem obligaţi să dăm avizele în toate actele normative care privesc activitatea instanţelor sau parchetelor. În drept, la emiterea unui act normativ trebuie respectate trei principii: al egalităţii, echităţii şi al oportunităţii, din care doar ultimul a fost respectat”, a subliniat fostul şef al CSM.

Ea a atras atenţia că, deşi Consiliul nu interferează cu activitatea puterii legislative, principiul egalităţii în acest proiect de lege a fost abandonat.

CSM a transmis în punctul de vedere către Parlament că procedura de urgenţă instituită de proiectul legislativ trebuie să asigure garanţiile unui proces echitabil şi că un termen redus pentru soluţionarea contestaţiilor ar putea produce disfuncţionalităţi în activitatea instanţelor de judecată.

Consiliul apreciază că proiectul de lege nu prevede în ce măsură sunt aplicate dispoziţiile Codului de procedură civilă referitoare la îndeplinirea procedurii de verificare şi regularizare a cererii.

Totodată, CSM spune că trebuie rezolvată problema contractelor de credit încheiate anterior intrării în vigoare a legii, în acord cu principiul constituţional al neretroactivităţii legii.

„De mult nu am mai văzut un proiect de act normativ pe care să-l avizăm şi care să încalce acest principiu constituţional”, a adăugat Ghica.

La rândul său, profesorul universitar Mircea Coşea, doctor în ştiinţe economice, apreciază că legea este scrisă „prost” şi că preia din Directiva 17 doar câteva fraze care „i-au convenit celui care a scris-o”.

„Cred că nu este momentul să mergem în continuare cu ea (legea dării în plată – n.r.). Eu consider că poate să fie socială, nu economică, cum se consideră”, a punctat Coşea.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...