Cu 35% dintre servicii afectate de coronavirus, compania specializată în turism rural Travlocals cere investiţii în infrastructură şi promovare

Platforma de turism Travlocals, fondată de antreprenorul Radu Fusea, și care promovează în proporție de 50% cazarea în satele săsești din Transilvania, spune că prima problemă sunt turiștii străini care și-au anulat sejururile, iar 35% dintre serviciile promovate în cadrul Travlocals.com au fost serios afectate, întrucât fie se bazau pe un număr de peste cinci angajați, fie au fost prinse într-o perioadă de investiții în dezvoltare, justificată de creșterea segmentului în ultimii ani.
Răzvan Zamfir - Dum, 12 apr. 2020, 19:46
Cu 35% dintre servicii afectate de coronavirus, compania specializată în turism rural Travlocals cere investiţii în infrastructură şi promovare

„Nu cunoaștem situația exactă a pensiunilor la nivel național, însă este cert că tot mai puține își pot desfășura activitatea în continuare, chiar și la capacitate redusă. Ordinele de restricție ale deplasării, fără motiv întemeiat, fac aproape imposibilă accesarea serviciilor turistice în această perioadă”, spune Radu Fusea.

Din fericire pentru Travlocals, tipul de locații pe care îl promoveazză este mai puțin afectat de criza globală a pandemiei de coronavirus. Compania s-a axat pe locații cu capacitate mică de cazare și implicit un număr redus de angajați, izolate în locuri mai greu accesibile sau cel puțin ferite de aglomerație. 

„În ultima lună am primit câteva solicitări de la clienți care își doreau să rezerve refugii izolate, pe perioade cuprinse între una și trei săptămâni. Condițiile acestora erau să beneficieze de tot confortul, dar mai ales de internet rapid, întrucât își desfășoară activitățile online. În fond, pentru cine își permite, este mai dulce o izolare în vârf de munte, decât într-un apartament din București”, explică Radu Fusea.  

Fără pierderi mari până acum

De asemenea, aproximativ 50% dintre locațiile de cazare promovate pe Travlocals.com se află în satele săsești din Transilvania. Turismul de acolo este sezonier, începând de regulă din luna aprilie/mai și terminându-se în luna octombrie/noiembrie. Practic, aceste locații nu au avut mari prejudicii până în prezent, dar rămâne de văzut când se va încheia criza. 

„Un alt procent de aproximativ 15% dintre partenerii noștri oferă cazări în glampinguri sau căsuțe în copac, unde turismul este de asemenea sezonier, din cauza vremii. Nici acolo nu au fost produse mari prejudicii până în momentul de față. Avem, însă, o problemă cu rezervările turiștilor străini, care, evident, au început să se anuleze din cauza incertitudinii totale în care ne aflăm. Anumite tipuri de cazări și experiențe de pe site-ul nostru sunt dependente de cetățenii din afara țării, întrucât aceștia le frecventează preponderent”, susține Fusea.

De asemenea, un procent de 35% dintre serviciile promovate în cadrul Travlocals.com au fost serios afectate, întrucât fie se bazau pe un număr de peste cinci angajați, fie au fost prinse într-o perioadă de investiții în dezvoltare, complet justificată de creșterea segmentului în ultimii ani, iar compania a realizat niște analize și ghiduri pentru parteneri, prin care îi sfătuiesc ce să facă util pentru afacerile lor în această perioadă.

Din fericire, în domeniul turismului rural autentic, promovat de Travlocals, lucrează preponderent familiile care administrează afacerile respective. Multe dintre servicii sunt sau pot fi furnizate în sistem self chek-in/self catering, așadar nu implică un număr mare de angajați. Automat, povara și riscurile nu sunt la fel de mari precum în cadrul unui resort sau hotel cu zeci sau sute de angajați.

„Nu putem cuantifica exact ce venituri s-au pierdut până în prezent, întrucât nu avem un istoric de mai mulți ani pe acest segment pentru a putea realiza niște statistici reale. Am lansat platforma Travlocals abia în decembrie anul trecut. Este cert, însă, că pe cât ne apropiem mai mult de vârful de sezon, iar restricțiile actuale nu sunt ridicate, pierderile vor fi din ce în ce mai serioase. Acest lucru este evident și în traficul organic al site-urilor noastre, care în loc să explodeze în această perioadă, se prăbușește. Traficul organic este cel care convertește cel mai bine pentru că relevă interesul real al utilizatorului”, declară Fusea.

Acesta susține că majoritatea românilor care au rezervat servicii turistice în țară și care trebuiau să se desfășoare în această perioadă sunt deschiși la ideea de a le amâna. Practic, avansul a fost plătit de client în trecut, deci nu mai reprezintă un efort suplimentar în situația de față, dar pentru o gazdă care ar trebui să ramburseze toate avansurile, probabil deja cheltuite sau reinvestite, poate fi destul de periculos.

Când vine vorba despre străini, însă, situația se schimbă radical. Aceștia sunt destul de reticenți în a-și amâna concediul într-o altă țară și pe bună dreptate, sunt prea multe lucruri ce nu pot fi nici controlate, nici prevăzute pentru a le oferi încrederea unui astfel de demers.

„Dintre partenerii Travlocals.com nu cred că este niciunul în pericol să se închidă definitiv. Majoritatea își pot suspenda activitatea pe perioada pandemiei, cu costuri reduse sau chiar fără niciun cost. În cazurile în care acest lucru nu este posibil, cum ar fi conacele, castelele sau pensiunile de mari dimensiuni, care au și un număr considerabil de angajați, discutăm deja de persoane cu alte posibilități financiare, cu calități antreprenoriale și manageriale, astfel încât suntem încrezători că vor lua cele mai bune măsuri ca afacerile respective să supraviețuiască și să-și poată relua activitatea normală, imediat ce vor fi ridicate restricțiile actuale”, explică Radu Fusea.

Ce poate face statul? 

Travlocals nu cere suport financiar din partea statului, dar crede că cel mai bun lucru pe care-l poate face statul pentru turismul românesc este să investească în infrastructură și în promovarea profesionistă.

„Este inadmisibil ca o regiune cu potențialul turistic al Transilvaniei, de exemplu, să facă doar turism sezonier din lipsa infrastructurii de transport. Practic, în loc să faci trei ore pe autostradă sau cu trenul din București, până într-unul dintre minunatele sate săsești din Transilvania, pierzi o zi întreagă la dus și încă una la întors. Automat, turismul de weekend iese din discuție și, în fond, cine acceptă să piardă pe drum două zile de concediu în extrasezon?

Un alt lucru regretabil este că promovarea turismului autentic din partea autorităților se apropie de zero.

„De când am lansat proiectul Wildventure Romania, am primit sute de mesaje prin care oamenii ne mărturiseau că nu au știut până atunci că astfel de locații și servicii există în România. Noi am reușit ca în trei ani de zile să prezentăm aceste frumuseți în fața unui public de peste 300.000 persoane. Pare mult la prima vedere, dar totuși reprezintă doar 1,54% din populația României”, conchide Radu Fusea.

Te-ar mai putea interesa și
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia, a anunțat CEO-ul companiei, Michael O'Leary, la un eveniment organizat de Eurocontrol, citat de RTE.ie. ...
UE alocă fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica – Curtea de Conturi Europeană
UE alocă fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica – Curtea de Conturi Europeană
Fonduri în valoare de sute de miliarde de euro sunt alocate de Uniunea Europeană pe baza unor date furnizate de guvernele ...
Infotrafic: Circulaţie în coloană pe sensul de urcare al DN 1, în zona localităţilor Câmpina şi Comarnic
Infotrafic: Circulaţie în coloană pe sensul de urcare al DN 1, în zona localităţilor Câmpina şi Comarnic
Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române anunţă, miercuri, că circulaţia se desfăşoară în coloană pe sensul ...
Statul vrea să împrumute peste 5 miliarde de lei în luna decembrie – MFP
Statul vrea să împrumute peste 5 miliarde de lei în luna decembrie – MFP
Ministerul Finanţelor a planificat, în luna decembrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,4 miliarde ...