Cu cât s-au ieftinit apartamentele din toată ţara în luna iulie

Apartamentele s-au ieftinit, în iulie, cu 2,1%, la nivel naţional, până la 914 euro/mp util faţă de 934 euro/mp util cât era preţul mediu în iunie 2013, se arată într-o analiză a portalului Imobiliare.ro.
Economica.net - mar, 06 aug. 2013, 10:22
Cu cât s-au ieftinit apartamentele din toată ţara în luna iulie

În luna iulie, apartamentele s-au ieftinit cu până la un maxim de 5%, înregistrat la Iaşi, tendinţă valabilă pentru toate oraşele mari din ţară, cu excepţia Constanţei. Mai mult, în ultimele 12 luni, preţurile apartamentelor din România au înregistrat un declin de 6,3%.

În Constanţa, evoluţia pozitivă a preţurilor remarcată în prima jumătate a anului a continuat să se manifeste şi în luna iulie, apartamentele scoase la vânzare scumpindu-se cu 2% în ultimele treizeci de zile. Majorarea este vizibilă atât pe segmentul nou, unde vorbim de o creştere de 1,5% (de la 882 euro/mp la 895 euro/mp), cât şi pe segmentul apartamentelor vechi, unde preţul mediu cerut la finalul lunii iulie a fost de 869 euro/mp util. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele vechi cu trei camere, cu 2,3%, ajungând la un preţ mediu de 862 euro/mp util. Apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit cu 1,3% în acelaşi interval, până la valoarea de 870 euro/mp util. Totodată, garsonierele îşi menţin preţul în jurul valorii de 900 euro/mp util, în ciuda unei ieftiniri de peste 3% în ultimele treizeci de zile.

Cu o scădere de 0,6% pe segmentul apartamentelor vechi, respectiv de 0,3% pe segmentul nou, Braşovul se numără printre oraşele în care apartamentele au înregistrat o scădere modestă de preţ. Proprietarii de garsoniere din acest oraş au fost cei care au dat tonul, garsonierele ieftinindu-se cu 1,5% în ultimele treizeci de zile, până la 841 euro/mp. Apartamentele cu două camere s-au ieftini cu 0,4%, până la 830 euro/mp, în timp ce unităţile cu trei camere au suportat o ieftinire de 1%, preţul mediu cerut fiind de 821 euro/mp.

În Timişoara, preţurile locuinţelor vechi şi noi au scăzut, în ultimele treizeci de zile, cu 0,5%. Preţul mediu solicitat de proprietari în iulie, 793 euro pe metru pătrat util, este cu 1,1% mai ridicat decât cel consemnat la finele lui iulie 2012. Declinul înregistrat în decursul lunii iulie a fost dictat mai ales de evoluţia segmentului nou, unde s-a consemnat o scădere de 1% a preţului solicitat. Proprietarii de apartamente vechi şi-au redus pretenţiile cu 0,4%. O tendinţă mai accentuată de ieftinire au avut-o garsonierele (-1,9%), de la de la 841 la 825 euro/mp. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi cu două camere a fost de 816 euro/mp în luna iulie, indicând o scădere de 0,2%. Preţul unităţilor cu trei camere a stagnat în jurul valorii de 765 euro/mp.

Cu o scădere de 1,8%, evoluţia preţurilor apartamentelor din Cluj-Napoca s-a înscris în linia generală înregistrată în luna iulie. Declinul consemnat în ultimele treizeci de zile a fost determinat în cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi. Acestea s-au scumpit cu aproape 2%, de la 886 la 871 euro/mp. Scăderea pentru apartamentele vechi a fost mai temperată, respectiv de 0,9%, de la 977 la 968 euro/mp. Proprietarii de apartamente vechi cu trei camere şi-au redus pretenţiile cu 1,9%, până la 945 euro/mp. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1,3%, de la 993 euro la 980 euro/mp, în timp ce garsonierele s-au scumpit cu 2%, până la 1.030 euro/mp.

Tendinţa de ieftinire s-a manifestat cel mai mult la Iaşi, unde preţul solicitat pentru apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare s-a diminuat cu 4,8%, până la 851 euro/mp util. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi, cu aproape 6%, ajungând la valoarea de 905 euro/mp util. Proprietarii garsonierelor vechi şi-au redus pretenţiile cu aproape 4% în luna iulie, preţul mediu solicitat pe acest segment ajungând la 788 euro/mp. Apartamentele cu două camere, cu o scădere de 2% în luna iulie, au un preţ de 757 euro/mp util, în timp ce unităţile cu trei camere afişează un preţ de 738 euro/mp.

Cu o scădere de 2% în iulie, Capitala se numără printre oraşele cu cel mai mare declin la preţurile apartamentelor. Preţurile au scăzut cu 1,3% pe segmentul vechi, respectiv de 2,3% pe segmentul nou. Cel mai mult au scăzut preţurile apartamentelor noi cu trei camere, care au înregistrat un declin de aproape 3%, de la 1.282 euro/mp util la 1.247 euro/mp util. Unităţile noi cu două camere s-au ieftinit cu 2% în acest interval, până la 1.162 euro/mp util, dar sunt, totodată, cu aproape 9% mai ieftine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Garsonierele noi, însă, s-au ieftinit cu doar 0,4% în luna iulie, până la 1.119 euro/mp.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat......
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a raportat marţi un profit net trimestrial peste aşteptări, datorită ...
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Funcţionarii publici parlamentari au organizat, marţi, un protest spontan, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, ...
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică ...