Cu cât se închiriază locurile de parcare în clădirile de birouri din Bucureşti

Clădirile de birouri din Bucureşti au în total peste 15.000 de locuri de parcare supraterane şi subterane, care pot fi închiriate cu până la 160 de euro pe loc pe lună, nivelul minim fiind de 40 de euro/loc/lună.
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 12:51
Cu cât se închiriază locurile de parcare în clădirile de birouri din Bucureşti

Analiza unui număr de circa 90 de clădiri de birouri din Bucureşti pe baza datelor publicate pe site-ul cautabirouri.ro, lansat recent de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle, arată că cei mai mulţi proprietari de birouri solicită pentru un loc de parcare în jur de 100-120 de euro pe lună.

Cea mai mare chirie pentru un loc de parcare se înregistrează în cadrul proiectului Bucharest Business Center, din strada Gheorghe Polizu, în apropiere de Piaţa Victoriei, respectiv 160 de euro/lună. Tot aici se înregistrează şi printre cele mai reduse raporturi dintre locurile de parcare şi suprafaţă închiriată, adică un loc pentru 164 de metri pătraţi. Un raport mai redus, de 1/298, are clădirea Avrig 3-5, cu o suprafaţă închiriabilă de 9.276 de metri pătraţi şi 33 de locuri de parcare.

Potrivit consultanţilor imobiliari, raportul ideal este de un loc de parcare la fiecare 50 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă, regăsit însă în foarte puţine cazuri din Bucureşti. Sunt însă imobile în care indicatorul se situează sub această valoare. În medie, în Bucureşti raportul este de un loc la 70 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă.

Cele mai reduse chirii pentru locurile de parcare sunt percepute de austriecii de la S+B Gruppe pentru Magheru One Offices, unde fiecare loc din cele 80 supraterane şi subterane este închiriat cu 40 de euro pe lună.

În general, există diferenţe între costurile de închiriere pentru parcările supraterane şi cele subterane, astfel că în cazul imobilul America House din Piaţa Victoriei, de exemplu, locurile subterane se închiriază cu 140 de euro pe lună, iar unul suprateran cu 100 de euro. Acest lucru poate fi explicat prin costul mai mare al construcţiilor subterane care sunt aproape duble comparativ cu cele de suprafaţă.

Analiza pe zone din Bucureşti arată, aşa cum era de aşteptat, că cele mai scumpe locuri de parcare se găsesc în clădirile amplasate în centru, respectiv Piaţa Victoriei, Romană, Piaţa Presei. În aceste zone, un loc de parcare se poate închiria în medie cu 120 de euro pe lună, maximul fiind de 160 de euro.

În zona Floreasca, preţurile variază de la 150 de euro pe loc pe lună, în cazul proiectului în construcţie Sky Tower, la 60 de euro în Floreasca Business Park.

În Pipera locurile de parcare se închiriază cu 50-90 de euro pe lună, în cazul proiectului Conect Business Park, cu 60 de euro în Iride Business Park, în timp ce în Voluntari proprietarii cer 45-60 de euro pe loc suprateran pe lună la 95 de euro pentru un loc în parcarea subterană.

În partea de vest a Bucureştiului, există diferenţe mari între chiriile percepute pentru locurile de parcare. Astfel, în West Gate acestea se închiriază cu 100 de euro pe lună, în timp ce în AFI Business Park costul este de 90 de euro, iar în Anchor Plaza de 50 de euro pe un loc subteran.

Dacă este luată în calcul o medie de 100 de euro/loc/lună, reiese că din închirierea celor peste 15.000 de locuri de parcare din Bucureşti, proprietarii câştigă anual 18 milioane de euro.

În general, locurile de parcare sunt însă insuficiente pentru angajaţii companiilor care ocupă clădirile de birouri, acestea fiind destinate în primul rând flotei de maşini a companiilor şi managementului acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...