1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Bogdan Glăvan

Cu fiecare nou test de stres, mai multe bănci pică

Testul de stres administrat de Banca Centrală Europeană unui număr de 150 de bănci este instructiv. Chiar dacă rezultatele lui nu duc în nici un caz la concluzia oficială, aceea că “această analiză de o profunzime fără precedent a situației celor mai importante bănci va spori încrederea publicului în sistemul bancar".

27 oct, 2014 | | ECONOMICA.net

Din contră. Pe lângă faptul că am aflat două lucruri – (1) băncile italiene sunt ciuruite – 9 bănci din peninsulă nu au trecut testul și (2) volumul creditelor neperformante la nivelul întregului sistem este cu 136 mld. euro (18%) mai mare decât se credea, ajungând la 879 mld. euro sau 9% din PIB-ul zonei euro (coincidență, Mario Draghi vrea creșterea masei monetare cu 1 miliard) – am descoperit că numărul băncilor cu potențiale probleme este mai mare cu fiecare nou test administrat. Deci este cam ca la Bacalaureatul nostru, unde pe măsură ce se pun camere de supraveghere și apar procurorii rata promovabilității scade. Și asta după că ce în ultimii ani băncile au avut timp să se recapitalizeze (doar cele mai mari 30 de bănci și-au suplimentat capitalul cu 198 mld. euro în perioada 2008-2014) iar ECB a injectat bani în sistem ca s-l țină solvabil. Vă dați seama cum era să aplice acest test înainte de criză?!

Deci câtă încredere să avem în această analiză? Tot atât cât – vedem bine – trebuia să avem și în evaluările precedente! A propos, la testul din 2011 Banco Espirito Santo, Dexia and Bankia au îndeplinit baremul, dar tot s-a ales praful de ele mai devreme sau mai târziu. La fel s-a întâmplat și cu Bank of Cyprus, nu râdeți. La fel s-a întâmplat în 2010 cu două bănci irlandeze, care au trecut testul dar au trebuit să fie salvate ulterior de guvern. Și ce să mai zicem de băncile micuțe din afara zonei euro, acolo unde populația este mai irascibilă din fire și se duce să își scoată banii la cel mai mic zvon – precum Bulgaria? Intră în colaps instantaneu, cu toate asigurările FMI-ului că sistemul e solid.

Vestea… nu știu dacă să-i zic bună… este că nici o bancă mare nu a picat testul. Normal. În viața reală nici o bancă mare nu pică testul, căci de asta vorbim de too big to fail, de asta există “centuri de siguranță”, bail-out-uri orchestrate de FMI și socializarea pierderilor la nivelul întregii populații.

Iată clasamentul băncilor europene prezente în România, după rata capitalului în scenariul pesimist testat de Banca Centrală Europeană. Cele cu roșu nu au trecut testul. Cea mai bine capitalizată bancă este ING care, chiar și după ajustarea activelor conform scenariului riscant tot are peste 8,7% capital. La polul opus este National Bank of Greece care deține Banca Românească și care are active atât de proaste încât… nu are deloc capital.

 

Vezi articolul integral aici

 

Bogdan Glăvan este profesor universitar de economie și Director al Centrului de Economie Politică și Afaceri "Murray Rothbard" din cadrul Universității Româno-Americane, București.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO