Cu infrastructura pe butuci, piaţa industrială din România, de doar 4,2 milioane mp, e net inferioară celor din Polonia, Cehia sau Ungaria

România are 4,2 milioane mp de spații logistice și industriale și e printre ultimele țări ca suprafață din Centrul și Estul Europei, fiind depășită net de Polonia, care a ajuns la 18 milioane mp, dar și de țări cu jumătate din suprafața și populația României, precum Cehia, cu opt milioane mp și Ungaria cu 5,5 milioane mp. Principalele motive, potrivit lui Laurențiu Duică, șeful departamentului industrial al Colliers International sunt privatizările nefericite și lipsa infrastructurii, în special în vechiul regat.
Răzvan Zamfir - Dum, 20 oct. 2019, 08:16
Cu infrastructura pe butuci, piaţa industrială din România, de doar 4,2 milioane mp, e net inferioară celor din Polonia, Cehia sau Ungaria

Deși în ultima perioadă România a devenit interesantă pentru diverse companii, în special de retail, mai ales online, producția de bunuri de consum nu e deloc strălucită, dovadă fiind și importurile în creștere continuă.

„Problema cea mai mare a României e că marile proiecte de infrastructură sunt doar în Curbura Carpaților, în Transilvania. Astfel se ajunge cu adevărat la crearea a două Românii. Una cu autostrazi și una fără și nicio autostradă care traversează munții. Asta deși, în afară de București, parcurile industriale se dezvoltă de obicei în jurul nodurilor rutiere. Producătorii au nevoie să-și miște rapid producția, în afara țării sau în interior, dar zonelor Moldova și parțial Țara Românească li se ignoră potențialul”, spune Laurențiu Duică.

Și asta în condițiile în care calea ferată și accesul portuar fac din România o destinație pentru companiile asiatice care își doresc o prezență la nivel european, dar deși portul Constanța e legat cu autostradă de București și mai departe, de Pitești, legătura cu ieșirea din țară e întreruptă.

Chiar și așa, anul acesta, pe piaţa logistică şi industrială va fi dezvoltată o suprafaţă suplimentară de 750.000 mp, dintre care 35% în Bucureşti, iar suprafaţa totală de spaţii de profil va ajunge la 4,2 milioane mp, cu câțiva jucători majori, precum CTP (cu un portofoliu de un milion mp suprafață închiriabilă), WDP, Logicor, Globalworth, Element Development sau P3.

Producţia industrială e încă redusă

O altă caracteristică a pieței e interesul relativ redus al companiilor producătoare față de parcurile industriale, acestea, când aleg să intre în România, care a pierdut în ultimul timp investiții majore ale unor producători de cabluri electrice sau medicamente, chiar din cauza infrastructurii, preferă să dezvolte fabricile chiar ele, cum a fost recent cazul Arctic.

Doar 10%-15% dintre spațiile disponibile sunt ocupate de producători industriali, restul fiind la dispoziția retailerilor, iar România a devenit, mai degrabă, o țară de depozite și consum, și mai puțin una de producție.

Chiar în aceste zile se vorbește din nou despre potențiala investiție Volkswagen, care pare dispusă să renunțe la Turcia, iar Aradul pare a fi una dintre posibilele destinații.

„Aradul are terenuri comasate, nu e problemă, cei de la Volkswagen pot gasi suprafețe de teren de 100 de hectare. Problema nu e nici infrastructura mare, e autostradă acolo. Problema e infrastructura mică, autobuzele, rețeaua de transport local, oamenii trebuie să ajungă în zona rapid și comod. Iar lucrurile astea se cam ignoră la noi. De aceea sunt pesimist când vine vorba de intrarea Volkswagen în România. Nu cred că germanii nu știau de relația încordată dintre turci și kurzi înainte să aleagă Turcia”, explică Laurențiu Duică.

Interesul relativ redus al investitorilor se vede și în suprafața de parcuri industriale, cât și în numărul redus de tranzacții cu astfel de parcuri, doar 9% din total tranzacții în primele nouă luni ale anului, reprezentate, de fapt, de achiziția de către CTP a parcului logistic A1 Bucharest Park de la belgienii de la Vabeld cu 40 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Eurostat: A crescut numărul cetățenilor europeni care își asigură cu dificultate cele necesare traiului
Eurostat: A crescut numărul cetățenilor europeni care își asigură cu dificultate cele necesare traiului
A crescut numărul europenilor care întâmpină dificultăţi în a-şi procura cele necesare traiului, relevă ultimele statistici ale Eurostat, publicate luni şi citate de dpa, relatează......
Primăria Sectorului 5 va împrumuta până la 100 de milioane de lei pentru reabilitarea a 52 de blocuri
Primăria Sectorului 5 va împrumuta până la 100 de milioane de lei pentru reabilitarea a 52 de blocuri
Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat, în şedinţa de marţi, contractarea unui împrumut de până la 100 de milioane ...
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Guvernul va aproba, prin ordonanţă de urgenţă, implementarea Directivei RED II, din Directiva de Regenerabile, care va ...
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Guvernul va aproba, marţi, o hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului 'Rabla ...