Cuba îşi deschide larg porţile către sectorul privat pentru relansarea economiei

Cuba a anunţat sâmbătă că activitatea privată va fi permisă în majoritatea sectoarelor, o reformă majoră într-o ţară în care statul şi întreprinderile sale domină economia, puternic afectată de pandemie, notează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 07 feb. 2021, 06:42
Cuba îşi deschide larg porţile către sectorul privat pentru relansarea economiei
Măsura, dezvăluită în august de ministrul muncii, Marta Elena Feito, a fost aprobată vineri în şedinţă de guvern, potrivit cotidianului oficial Granma, al Partidului Comunist aflat la putere.

Revoluţia socialistă condusă de Fidel Castro în 1959 a dus la un val de naţionalizări şi controlul statului asupra întregii economii cubaneze.

Deschiderea către sectorul privat a început timid în anii 1990, înainte de a fi autorizată de deplin în 2010, chiar dacă elanul său real datează de la încălzirea istorică dintre Cuba şi Statele Unite, iniţiată la sfârşitul anului 2014 sub Barack Obama. Dar el a rămas limitat la o listă de activităţi stabilite de stat.

„Lista anterioară cu 127 de activităţi autorizate este eliminată”, a indicat ministrul muncii.

Mai mult, de acum înainte o listă va stabili sectoarele rezervate statului, care vor fi doar o minoritate: „Din cele peste 2.000 de activităţi în care este permis exercitarea muncii private, vor fi limitate, parţial sau total, numai 124”, a explicat ea, fără alte detalii.

Sectoarele strategice precum presa, sănătatea şi apărarea ar urma să rămână interzise activităţii private.

„Dezvoltarea activităţii în domeniul privat este obiectivul acestei reforme de îmbunătăţire” a sectorului, a asigurat ministrul.

Reforma este „o etapă importantă pentru creşterea ocupării forţei de muncă”, a subliniat pe Twitter ministrul economiei, Alejandro Gil. Ea merge „în aceeaşi direcţie cu unificarea monetară” care a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Cele două reforme îşi propun să relanseze economia: a scăzut cu 11% în 2020 sub efectul pandemiei de coronavirus, care a privat Cuba de valuta preţioasă a turiştilor.

Liberalizarea sectorului privat este „o etapă foarte pozitivă, chiar dacă vine târziu”, deoarece „până acum forţa de muncă privată a funcţionat în mod foarte limitat” pe insulă, a comentat economistul Ricardo Torres de la Universitatea din Havana.

„Era necesar să se însoţească unificarea monetară cu măsuri pentru a facilita crearea de locuri de muncă” şi tocmai în sectorul privat „poate exista o sursă importantă de locuri de muncă”, a adăugat el.

Peste 600.000 de cubanezi lucrează în sectorul privat, 14,5% din populaţia activă, pe această insulă de 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajaţi în principal în gastronomie, transport (taxiuri) şi închirierea de camere pentru turişti. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...