1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Companii

Cuc îi păstrează pe grecii de la Aktor pe lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda: au achitat datorii de 30 de milioane de euro către subcontractori

Constructorul grec Aktor a achitat suma de 30 de milioane de euro din datoriile de 35 de milioane de euro către subcontractorii români de pe lotul 2 din Autostrada Sebeş - Turda, a declarat joi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Mai mult, grecii ameninţati anterior cu rezilierea contractului promit furnicar pe acest şantier începând din luna iulie.

27 iun, 2019 | | ECONOMICA.net

"S-au luat nişte măsuri. Pe acest lot se înregistrau datorii vizavi de subcontractori de 35 de milioane de euro. În acest moment s-au redus datoriile la 5 milioane de euro, deci s-a făcut o infuzie de capital de 30 de milioane de euro până acum pentru a fi reduse decalajele de plăţi necesare de făcut către furnizori, subcontractori şi aşa mai departe" a precizat ministrul Transporturilor.

Totodată, el a spus că i s-a prezentat graficul de finalizare a lucrărilor până la sfârşitul acestui an. "Managerul companiei din Grecia şi-a asumat că va aloca toate resursele necesare, indiferent de costuri, şi că va da în trafic acest lot până la sfârşitul anului", a subliniat şeful de la Transporturi.

Acesta a adăugat că grecii au încheiat noi contracte cu subcontractori, care vor începe să se mobilizeze de săptămâna viitoare în şantier. "O să vedeţi furnicar. Mi s-a spus că de la 1 iulie vor fi în şantier, gradual se va mări numărul de utilaje pentru a se încadra în termen", a spus Cuc.

El admite că finalizarea lucrărilor în termenul menţionat este clar o provocare pentru greci. "Este o firmă care are un palmares internaţional foarte puternic şi ar fi păcat ca în România să aibă un insucces şi să piardă acest contract. Dar, văzând infuzia de capital pe care au făcut-o în ultima perioadă, sunt convins că au luat acest proiect în serios. Asta nu înseamnă că nu voi monitoriza milimetric acest proiect, conform graficului pe care şi l-au asumat", a continuat ministrul.

Cuc subliniază că blazonul şi palmaresul îi obligă pe greci să dea în trafic acest tronson până la sfârşitul anului.

"Nu voi avea vacanţă, nu plec în concediu, voi sta pe şantiere, voi veni să văd că lucrările care sunt în execuţie în acest moment în România, şi aici mă refer la Lugoj – Deva, Sebeş – Turda, Câmpia Turzii – Iernut, Iernut – Cheţani, se vor finaliza aşa cum şi-au asumat constructorii", a mai spus Răzvan Cuc.

La final, oficialul de la Transporturi l-a asigurat pe noul şef al Aktor din România că plăţile pentru lucrări se vor face în regim de urgenţă.

Aflat în vizită pe şantier şi în urmă cu două săptămâni, Răzvan Cuc îi somase pe greci să găsească subcontractori, altfel le reziliază contractul.

În lungime de 24,25 kilometri, lotul 2 este cel mai lung din Autostrada Sebeş - Turda. Contractul de proiectare şi execuţie a acestui lot a fost atribuit Asocierii Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) - S.C. EuroConstruct Trading 98 S.R.L pentru suma de 549,33 milioane de lei. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 2 decembrie 2014 şi termenul iniţial de finalizare era luna octombrie 2016, conform datelor de pe site-ul CNAIR.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO