Culturile însămânţate în toamnă sunt într-o stare avansată de dezvoltare; fenomenele meteo extreme pot afecta producţia

Culturile însămânţate în toamna anul trecut - grâul, orzul şi rapiţa - se află într-o stare avansată de dezvoltare, însă variaţiile de temperatură şi fenomenele meteo extreme pot afecta nivelul producţiei finale, dacă acestea devin persistente, apreciază secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu pentru Agerpres.
Economica.net - Dum, 24 apr. 2016, 14:11
Culturile însămânţate în toamnă sunt într-o stare avansată de dezvoltare; fenomenele meteo extreme pot afecta producţia

„Culturile însămânţate în toamnă sunt dezvoltate corect în această perioadă din aprilie. Este un an cu culturi destul de avansate, la orz chiar a apărut spicul şi burduful. Variaţiile de temperatură pot fi o problemă, dar dacă temperaturile nu se duc sub 10 grade Celsius şi nu sunt persistente, acestea nu vor afecta culturile foarte mult. Culturile suferă doar dacă variaţiile sunt bruşte pentru că planta consumă mai multă energie ca să se adapteze, fie la temperaturi ridicate, fie la cele scăzute, şi această pierdere de energie înseamnă o diminuare a calităţii pe producţia finală. Deocamdată nimeni nu poate să evalueze ce nivel al producţiei vom avea în acest an, deoarece în prezent sunt dezvoltate corect şi orzul şi grâu şi rapiţa. Nu trebuie să uităm că anul acesta culturile se vor recolta mai repede decât în anii anteriori pentru că am avut o iarnă călduroasă şi au pornit mai repede în vegetaţie decât de obicei. Va fi un an total diferit faţă de anul trecut”, a declarat Daniel Botănoiu pentru Agerpres.

În cazul culturilor de primăvară, reprezentantul MADR a precizat că în zonele unde s-a semănat floarea soarelui şi porumb, ploile din ultima perioadă au fost „o gură mare de oxigen”. Din păcate grindina care a căzut zilele trecute în jurul Bucureştiului a afectat spaţiile protejate cultivate legume, iar autorităţile nu exclud acordarea unui sprijin pentru agricultori după ce vor avea evaluările finale.

„Pentru floarea soarelui şi porumb, acolo unde au fost semănate, ploile din ultima perioadă au fost o gură mare de oxigen şi permit o răsărire uniformă. Mai sunt suprafeţe care trebuie însămânţate în perioada următoare, dar azi, dacă discutam despre însămânţări, suntem în grafic. Se anunţă secetă, dar depinde ce înseamnă această secetă, dacă este bruscă, la temperatură ridicată şi cu variaţii ale vântului, care usucă apa foarte repede sau este secetă pe o perioadă mai lungă şi lentă. În momentul de faţa sunt zone aprovizionate mai bine cu apă, dar sunt şi zone în care se simte lipsa precipitaţiilor de-a lungul timpului, precum zona Moldovei, o parte din Dobrogea, o parte din centru şi nord-est, dar nu pe arii extinse. Ploile din ultima perioadă au căzut bine, exceptând grindina din apropierea Bucureştiului, unde au fost distruse spaţii protejate cultivate cu legume. Aici trebuie găsite formule pentru a fi ajutaţi, însă abia acum se fac evaluări la nivelul primăriilor şi vom vedea ulterior, în funcţie de intensitate, ce putem face pentru producători”, a explicat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, viţa de vie nu a suferit foarte mult din cauza fenomenelor meteo din această primăvară, însă, în cazul pomilor fructiferi, mai ales pentru caişi, „situaţia este ireversibilă” dacă aceştia au pornit în vegetaţie, iar ulterior temperaturile au scăzut sub 2 grade Celsius.

În toamna anului 2015, au fost însămânţate cu grâu 1,993 milioane hectare (ha), cu secară – 8.569 ha, triticale – 83.867 ha, orz de toamnă – 292.146 ha, orzoaică de toamnă – 77.788 ha şi rapiţă – 471.396 ha.

Suprafaţa agricolă programată pentru însămânţări în primăvara acestui an se ridică la 5,13 milioane hectare, mai mult de jumătate, respectiv 2,6 milioane hectare, vor fi ocupate cu porumb boabe, iar 1,054 milioane hectare cu floarea-soarelui, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Până la data de 19 aprilie 2016 a fost însămânţată o suprafaţă totală de 2,54 milioane hectare (49,5% din program).

Porumbul a fost însămânţat pe 40,3% din suprafaţa programată, respectiv pe 1,05 milioane hectare, iar însămânţările la cultura de floarea-soarelui au depăşit 62,5% din suprafaţă, totalizând 659.811 hectare. De asemenea, au mai fost însămânţate 141.874 de hectare cu ovăz de primăvară (91% din program), cu orzoaica de primăvară – 119.637 hectare (88%), soia – 42.253 ha (33%), legume în câmp şi solarii – 100.252 hectare (43,4%), cartofi de toamnă – 116.266 ha (70%), sfecla de zahăr – 22.913 (87%). Au mai fost realizate însămânţări cu mazăre şi fasole boabe, plante medicinale şi tutun.

Potrivit prognozei agrometeorologice emise pentru perioada 23 – 29 aprilie, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în cea mai mare parte a Crişanei, centrul şi sud-estul Dobrogei, nordul, estul şi vestul Moldovei, sud-vestul şi local în centrul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului.

În stratul de sol 0-20 cm/ogor, aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. În centrul şi sud-estul Dobrogei, Crişana, nordul, nord-vestul şi izolat în estul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Banatului, se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...