1EUR = 4.7694 RON | Bucureşti 14 º

News

Cum a ajuns Rusia să interzică importurile inexistente de vită din România. Povestea animalului suspect de ESB

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face precizări cu privire la cazul atipic de Encefalopatie Spongiformă Bovină care a dus la interzicerea importurilor de către Rusia. Siguranţa publică nu a fost pusă în pericol în niciun moment, afirmă ANSVSA.

02 iul, 2014 | ECONOMICA.net

ANSVSA susţine, într-un comunicat, că vita care s-a dovedit a fi afectată de Encefalopatie Spongiforme Bovină (ESB) a fost sacrificată într-un abator autorizat în data de 30.04.2014. O probă recoltată de la bovină a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuată pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB), în data de 1.05.2014.

Conform procedurii, proba a fost trimisă în vederea confirmirii diagnosticului către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul IDSA, care a diagnosticat ESB, in data de 5.05.2014.

Proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de ESB la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge din Marea Britanie, acesta stabilind, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, care apare în mod natural şi spontan la bovine.

În România nu a fost înregistrat nici un caz de formă clasică sau atipică de ESB, din anul 1995 pâni în prezent.

Acest caz de formă atipică de ESB este un caz izolat.

În România, testarea bovinelor pentru supravegherea ESB a început din anul 1995, prin realizarea unui număr de 2.905 teste histopatologice, iar începând cu anul 2002 a fost demarată testarea rapidă, în masă, a efectivelor de rumegătoare eligibile pentru diagnosticarea acestei boli.

Astfel, în perioada 2002 - 2013, au fost examinate pentru supravegherea ESB un număr de 868.246 probe, prelevate de la bovine din grupele supuse testării.


Potrivit ANSVSA, în cazul menţionat, au fost întreprinse toate măsurile legale cu privire la carnea şi subprodusele rezultate de la bovina pozitivă, de la bovina sacrificată înainte, precum şi de la 2 bovine sacrificate după aceasta pe linia de triere, acestea fiind dirijate către o unitate de neutralizare autorizată sanitar veterinar în vederea
distrugerii.

"Sănătatea publică nu este şi nu a fost pusă în pericol în niciun moment, întrucât carcasele de bovină din grupele susceptibile se comercializează numai după primirea rezultatelor de laborator pentru ESB. De asemenea, au fost instituite măsuri de restricţie privind circulaţiei animalelor.  Mai multe instituţii ale statului desfăşoară o anchetă în acest caz.
La finalizarea tuturor investigaţiilor, vor fi ucise şi distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv şi descendenţii acesteia.

Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia a interzis importurile de bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de 'encefalopatie spongiformă bovină' (ESB). România n-a mai exportat nici măcar un gram de carne în Rusia de foarte mulţi ani. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO