Cum alegi cel mai bun cont curent pentru plăţi pe internet fără să fii condiționat de virarea venitului la respectiva bancă

Fintech-ul Volt a analizat comisioanele practicate de 25 de bănci de pe piaţa românească. Din totalul băncilor analizate, 7 percep comisioane care variază între 2 lei si 5 lei pentru fiecare încasare, iar 19 pot oferi clienților pachete de cont curent cu zero costuri, în anumite condiții. Există şi patru bănci care oferă comisioane zero fără să pună condiţii de plăţi sau virarea veniturilor, dar şi o aplicaţie de mobil care permite transferuri de bani instante dintr-un cont în altul.
Gabriela Ţinteanu - mie, 28 apr. 2021, 15:26
Cum alegi cel mai bun cont curent pentru  plăţi pe internet fără să fii condiționat de virarea venitului la respectiva bancă

Majoritatea băncilor practică o listă lungă de comisioane, iar pentru clienții cu mai multe conturi bancare relația cu acestea poate deveni complicată și chiar scumpă. Unele  bănci, însă,  au dezvoltat produse competitive, oferind comisioane reduse sau chiar zero, pentru a-și convinge clienții să apeleze în continuare la serviciile lor.

Fintech-ul Volt a analizat comisioanele practicate de 25 de bănci de pe piața românească. Studiul își propune identificarea băncilor care percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane, dar și a celor care au pachete de cont curent cu zero costuri, arată un comunicat al companiei. Pachetele de cont curent sunt gratuite doar în anumite condiții, cea mai des întâlnită fiind cea a încasării unor venituri recurente în respectivul cont bancar. Sunt bănci care solicită și efectuarea unui număr de tranzacții în fiecare lună sau constituirea unor depozite peste o anumită sumă pentru a beneficia de costuri zero. Astfel pot fi evitate comisioanele în cazul operațiunilor de bază.

Ce bănci percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane 

Analiza a luat în calcul comisioanele la încasare practicate de 25 de bănci. Dintre acestea, șapte percep comisioane care variază între 2 lei și 5 lei pentru fiecare încasare (Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Blom Bank France, BRD SocGen, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Românească). Totuși, în cazul a patru dintre aceste bănci (BRD SocGen, Alpha Bank, Banca Românească sau CEC Bank), comisionul la încasare dispare atunci când clientul optează pentru un pachet de cont curent. Există şi patru bănci care oferă comisioane zero fără să pună condiţii de plăţi sau virarea veniturilor: Banca Transilvania,  Libra Bank, TBI Bank şi TechVentures Bank (fosta Banca Feroviară).

Banca Comision de administrare fără condiții de venit Comision de administrare cu venituri recurente Condițiile pentru obținerea gratuității
Banca Transilvania 0 lei 0 lei Fără condiții de venit
BCR 6 lei 0 lei 600 lei / lună
BRD 6 lei 0 lei 1000 lei / lună
ING Bank 9 lei 0 lei 700 lei / lună
UniCredit 8 lei 0 lei 700 lei / lună + O plată pe lună
Raiffeisen Bank 10 lei 0 lei O plată pe lună cu cardul sau telefonul
CEC Bank 5,9 lei 0 lei 1.386 lei / lună (Salariul minim pe economie)
Alpha Bank 4 lei 0 lei N/A
OTP Bank 12 lei 0 lei 1200 lei / lună
Garanti Bank 5 lei 0 lei Fără condiții de venit
First Bank 10 lei 0 lei 500 lei / lună
Banca Românească 5 lei 5 lei Fără condiții de venit
Libra Bank 0 lei 0 lei Fără condiții de venit
Credit Europe 3 lei 0 lei Nespecificat sau existența unui credit cu comision de administrare
Intesa Sanpaolo 8 lei 0 lei 800 lei / lună
Patria Bank 12 lei 0 lei 1.500 de lei/ lună + O plată la POS
ProCredit Bank 25 lei 25 lei Fără condiții de venit
Idea Bank 5 lei 0 lei Min. 3 plăți pe lună (card sau Internet Banking)
Vista Bank 5 lei 0 lei Nespecificat
TBI Bank 0 lei 0 lei Fără condiții de venit
Alior Bank 3 lei 0 lei 650 lei / lună
TechVentures Bank 0 lei 0 lei Fără condiții de venit
Crédit Agricole 5 lei 0 lei 1000 lei / lună
BLOM Bank France 9,5 lei 0 lei Fără condiții de venit
BRCI 9 lei 0 lei 1000 lei / lună

 

Alegerea unui pachet de cont curent: care sunt criteriile pentru a scăpa de comisioane?

 Dintr-un total de 25 de bănci analizate, 19 pot oferi clienților pachete de cont curent cu zero costuri la respectarea anumitor condiții. Cea mai des întâlnită condiție este încasarea de venituri recurente, fie că vorbim despre salariu, pensie sau orice altă sumă de bani care intră lună de lună în respectivul cont. Pentru bănci contează doar depășirea un anumit nivel al veniturilor încasate.

Dacă totuși clientul nu reușește să îndeplinească condițiile de venit recurent, băncile îl vor taxa cu un comision lunar de administrare al pachetului de cont curent, care poate varia de la 2 la 12 lei. Sunt bănci care nu au condiții de venit recurent, oferind zero costuri, însă taxează clienții cu 5 până la 25 de lei pe lună pentru respectivul pachet.

O altă modalitate prin care clienții pot evita comisioanele la încasare este Volt. Aplicația le permite utilizatorilor transferul instant și necomisionat de bani între orice carduri, doar folosind numărul de telefon. Se recomandă consultarea băncii emitente a cardului pentru a vedea dacă aceasta percepe comisioane adiționale la transferul în Volt.

Volt este prima aplicație 100% românească de transfer de bani în sistem Peer-2-Peer, un fintech lansat în 2017 de către Volt Finance, înparteneriat cu Visa, Mastercard și Libra Internet Bank. Volt permite transferuri de bani instante dintr-un cont în altul, chiar și între bănci diferite, la orice oră din zi şi din noapte.

Transferurile prin Volt sunt posibile atât cu cardurile Mastercard, cât și cu cele Visa. Aplicația este disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât și pentru iOS.

Ideal este să încasezi venitul lunar acolo de unde vrei să faci şi plăţile curente şi de preferat cu cardul. Alegerea băncii sau a instituţiei de plată pentru activitatea de zi cu zi va depinde de cât de atractivă este aplicaţia de mobile banking şi evident costul comisionului de administrare a contului curent. Cum majoritatea au comision zero daca încasezi venitul tău lunar la ele, rămâne doar cât de prietenoasă este aplicaţia de plăţi mobile.

Când transferurile instant interbancare vor fi mai numeroase, adică vor fi mai multe bănci locale implicate, serviciile fintech-ului Volt vor deveni destul de atractive. apariţia acestui gen de fintech este unul din efectele implementării Directivei PSD2.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...