1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 3 º

Companii

Bechtel pleacă. Cum arată acum autostrada Transilvania, abandonată. GALERIE FOTO

Contractul cu compania americană Bechtel pentru Autostrada Transilvania va fi desfiinţat fără ca firma americană să termine şi singurul tronson la care mai lucra, Suplacu de Barcău-Borş, realizat deja în proporţie de 40%. Dacă ar fi terminat cu Bechtel, afacerea ar costa România încă un sfert de miliard de euro.

 

07 feb, 2013 | ECONOMICA.net

Anunţul intenţiei de desfiinţare contractului a fost făcut de ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, la Realitatea TV, iar explicaţia ministrului a fost că nu mai sunt bani. “Am cheltuit 1,3 miliarde de euro, până în acest moment, şi avem singurul tronson funcţional de la Turda la Gilău de 52 km şi încă 40% din tronsonul Suplacu de Barcău - Borş, nefuncţional, pentru că nu există nod rutier. Ori să plăteşti 1,3 miliarde pentru 52 de km de autostradă, în condiţiile în care această autostradă trebuie să aibă 420 km, fireşte că se ajunge la nişte cifre astronomice. (...)Voi propune rezilierea acestui contract şi vreau să vă spun că mă doare că trebuie să fac asta” a spus Şova.

Ministrul a spus că este nevoie de acordul companiei americane pentru desfiinţarea contractului şi că a discutat deja cu oficialii americani din România, pe această temă. Şova a spus că este posibilă plata unor compensaţii către Bechtel.

Ce se va întâmpla cu tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, de 64 de kilometri, ultimul al autostrăzii, şi cel care ajunge la graniţa cu Ungaria? Şova a spus doar că, în actualul contract, ar costa înca 250 de milioane de euro finalizarea lui cu Bechtel, pe lângă cele 25 de milioane, cât reprezintă datoriile statului către Bechtel, doar pentru lucrările neplătite pentru acest tronson. Este singurul tronson de autostradă la care se mai lucrează. Bechtel mai are câteva lucrări la tronsonul Turda-Gilău, dar care este deschis traficului, iar pentru restul autostrăzii, contractul cu compania americană a fost desfiinţat de guvernarea trecută

 Strategia pentru continuarea lucrărilor la autostradă, inclusiv a tronsonului executat deja în proporţie de 40%, este parteneriatul public-privat. Şova a spus că, în condiţiile actuale, statul nu-şi poate permite să mai finanţeze autostrada şi o oferit soluţia concesiunii, spunând doar că trebuie să prezinte un proiect bancabil şi fără a da detalii. Şova a promis că autostrada nu va fi abandonată, dar nu a pomenit nimic despre costurile cu conservarea lucrărilor. Mai ales că, de câteva luni, pe acest tronson nu se lucrează, din cauza lipsei finanţării.

 Cu cîteva săptămâni în urmă, un utilizator al cunoscutului forum de infrastructură www.skyscrapercity.com a făcut câteva fotografii de pe şantierul Suplacu de Barcău-Borş. Le puteţi vedea în galeria alăturată articolului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO