Cum arată seceta la Ministerul Agriculturii: Nu au fost înregistrate suprafețe cu culturi afectate de fenomene meteo nefavorabile

În mod oficial, România nu se confruntă cu diminuări ale recoltelor din cauza secetei prelungite, așa cum au atras atenția producătorii din sectorul vegetal. Culturile de toamnă sunt în "condiții bune", iar la Centrul operativ pentru situații de urgență nu au fost înregistrate suprafețe cu culturi afectate de fenomene meteo nefavorabile.
Alina Stanciu - lun, 06 apr. 2020, 18:37
Cum arată seceta la Ministerul Agriculturii: Nu au fost înregistrate suprafețe cu culturi afectate de fenomene meteo nefavorabile

Până în momentul de față, din raportările oficiale ale Ministerului Agriculturii, producătorii agricoli care cultivă legume și fructe nu sunt afectați de secetă, au răspuns pentru ECONOMICA.NET oficialii ministerului de resort. 

„La nivelul MADR, prin Direcțiile agricole județene și Centrul operativ pentru situații de urgență se monitorizează și se evaluează diferitele incidente de mediu asupra culturilor agricole. Până la această dată, la Centrul operativ pentru situații de urgență, nu au fost înregistrate suprafețe cu culturi afectate de fenomene meteo nefavorabile”, anunță MADR.

Răspunsul vine în contextul în care asociații ale producătorilor din sectorul vegetal au semnalat că mare parte din culturi sunt calamitate, urmare a lipsei de precipitații, dar și a alternanței dintre temperaturile mari și cele foarte scăzute.

„În toată țara este secetă cumplită. Spre exemplu, astăzi am fost contactat de producători din Constanța care stringă pentru ajutor. Tot ceea ce înseamnă cultură însămânțată în orima epocă, adică mazăre, rădăcinopase, ceapă, usturoi, cartof, are mari probleme din cauza lipsei de umiditate. De asemenea, sunt afectate culturile de furaje precum lucerna și ovăzul”, declara săptămâna trecută, pentru ECONOMICA.NET Aurel Tănase, președintele OIEPA Legume Fructe. Mai mult, potrivit acestuia, sunt calamitate și o mare parte dintre plantațiile cu pruni și cais. „Avem deja pierderi de 70% la cais, probleme sunt și la pruni și, de fapt, la tot ce înseamnă fructe cu sâmburi. O să centralizăm datele pentru a vedea cum putem ajuta producătorii”, mai explică președintele Asociației.

Cine trebuie să semnaleze seceta

Conform legislației în vigoare, în cazul secetei, sunt două ministere care gestionează efectele în calitate de autoritate responsabilă cu rol principal. Este vorba despre Ministerul Mediului în cazul secetei hidrologice (perioadă de timp anormal de uscată, suficient de prelungită pentru a atrage o lipsă de apă) și de Ministerul Agriculturii în cazul secetei pedologice (lipsa apei în sol), adică situația despre care vorbesc producătorii.

În ceea ce privește transmiterea datelor, „autoritățile responsabile implicate în asigurarea acțiunilor de răspuns pentru un anumit tip de risc asigură transmiterea operativă a datelor și informațiilor privind monitorizarea pericolelor, a riscurilor specifice și a efectelor situațiilor de urgență către Centrul Național de Conducere Integrată și Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență”, potrivit HG privind managementul tipurilor de risc (HG 557/2016). De asemenea, „transmiterea operativă a datelor și informațiilor privind monitorizarea pericolelor, a riscurilor specifice și a efectelor situațiilor de urgență se asigură de către structurile teritoriale subordonate, aflate sub autoritatea sau în coordonarea autorității responsabile implicate în acțiunile de răspuns pentru tipul de risc produs (MADR în cazul acesta n.red), către centrele județene/zonale de conducere și coordonare a intervenției, centrele operaționale din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență și centrul operativ cu activitate permanentă al autorității responsabile”

Culturile de toamnă sunt în stare bună

În ceea ce privește culturile de toamnă, MADR afirmă că în prezent, din datele comunicate de Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, starea de vegetaţie a culturilor este bună și foarte bună, ceea ce demonstrează că răsărirea culturilor agricole de toamnă s-a desfășurat în bune condiții. În ceea ce privește pagubele înregistrate la culturile agricole acestea sunt evaluate de către Comitetele locale/judeţene pentru situaţii de urgenţă.

„Cu toate că, încă din toamna anului 2019, a fost remarcată lipsa precipitațiilor, răsărirea culturilor agricole de toamnă s-a desfășurat în bune condiții, acestea având densități optime. Cantitățile reduse de precipitații au contribuit la refacerea rezervei de apă din sol, într-o oarecare măsură, astfel că au determinat, în general, creşterea şi dezvoltarea culturilor pe majoritatea suprafeţelor agricole”, au explicat specialiştii Ministerului.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...