Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii

Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată a crescut cu 42%, importurile de porci vii cu 12%, în timp ce exporturile de carne s-au diminuat cu peste 87%, iar cele de animale vii cu peste 96%. Paradoxal, pandemia ajută balanța comercială prin scăderea consumului.
Alina Stanciu - Dum, 18 apr. 2021, 22:12
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii

Pesta porcină africană cu care România se confruntă încă din 2017 a schimbat major dinamica schimburilor comerciale pe acest segment de piață, arată date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA și ale Institutului Național de Stayistică, consultate de Ecnomica.

În plus, privind și prin prisma efectelor pandemiei de coronavirus, realitatea din ferme – spun cifrele – arată cu totul diferit față de momentul 2016, anul în care România era liberă de pesta porcină africană. Avem un minim istoric al stocului de porci, importuri mai mari de purcei vii și carne, exporturi de carne la o zecime din 2017 și un consum mai mic.

Stocul de porci din România, la minimum

Potrivit unei analize a USDA, stocul de porci din România este pe un trend descendentă, cu o scădere de 2,6% în 2020 față de 2019. Numărul de scroafe de reproducție în 2020 a scăzut, de asemenea, cu patru procente, de la 309.000 de capete în 2019 la 297.000 de capete.

Din datele INS, în 2016, România aveaun efectiv de peste 4,7 milioane de capete, în timp ce în 2020 numărul lor era în jur de 3,6 milioane.

Importăm tot mai multe animale vii

Iar efectele se văd în importuri de animale vii. “Deoarece capacitatea de producție de porci a fost sub presiune, fermele de îngrășare au căutat purcei din afara României, ceea ce a determinat ca importurile de purcei vii în 2020 să crească cu 17,6 la sută față de anul precedent”, potrivit USDA.

De asemenea, potrivit INS, numai în ianuarie 2021, România a importat peste 2.200 de reproducători de rasă pură, din Ungaria, Danemarca și Franța,  în jur de 81.200 de porci sub 50 de kg din germania, Ungaria, Danemarca și aproape 12.000 de porci de peste 50 de kg din Ungaria, Germania, Danemarca.

Untitled infographic
Infogram

 

Pe de altă parte, exporturile de animale aproape că au fost sistate. Potrivit INS, spre exemplu, în 2019 a fost exportat un singur porc de 120 de kg, în valoare de 240 de euro. În 2020, s-au trimis în Ungaria 449 de porci de peste 50 de kg, acesta fiind singurul transport.

În 2016, principala piață pentru porcii vii din România a fost Albania, unde s-au trimis peste 11.600 de animale, dintr-un total de 12.965 de animale.

Citește și

Importăm și exportăm mai puțin

Totodată, ca urmare a restricțiilor impuse de partenerii comerciali ai României, exporturile de carne de porc către alte state membre ale UE și țări din afara UE s-au prăbușit. În 2020, exporturile au atins doar o zecime (3 467 tone) din cifra maximă din 2017. Pierderile de pe piețele de export au dus la creșterea stocurilor interne. Stocurile mai mari, împreună cu o scădere a cererii de carne proaspătă de porc din cauza pandemiei COVD-19 în 2020, au redus importurile de carne de porc cu 2,5%, până la 272.630 de tone, potrivit datelor publicate de Trade Data Monitor.

Aceasta în contextul în care țara noastră producea doar aproximativ o treime din necesarul de carne de porc al țării.

Iată și concluzia ce reiese analizând datele INS- pesta a generat o creștere a importurilor de carne de porc timp de doi ani, până în 2018, după care cantitățile aduse în România de peste granițe au început să scadă. Exporturile sunt însă pe un trend puternic descendent, exceptând 2017 când producătorii locali au vândut la export chiar mai mult decât în 2016.

Untitled infographic
Infogram

Din datele ANSVSA, în data de 15.04.2021 erau active un număr de 397 de focare de PPA, din care 8 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 112.920 de porcine (animale afectate din focarele active).

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Ministrul Educației Sorin Cămpeanu a anunțat joi seară că demisionează din funcție....
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
După ce a testat autocare electrice și cu panouri solare, FlixBus continuă să exploreze noi tehnologii pentru a oferi ...
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru (foto), a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat ...
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Preţul energiei termice livrată în sistem centralizat populaţiei din municipiul Botoşani va creşte, de la 1 octombrie, ...