Cum explică ANRE alocările diferite de energie ieftină pentru furnizorii care vând energia electrică populației

ANRE a răspuns solicitărilor noastre de a explica modalitatea în care s-a ajuns la alocări diferite de energie electrică la prețuri reglementate pentru furnizorii care alimentează populația.
Mihai Nicuţ - lun, 28 oct. 2019, 19:35
Cum explică ANRE alocările diferite de energie ieftină pentru furnizorii care vând energia electrică populației

Am scris zilele trecute despre o situație inedită în piața reglementată de energie: furnizorii de ultimă instanță au raportat, în al doilea trimestru al acestui an, procente diferite ale alocărilor de energie de la producători pe contrate reglementate, iar diferențele sunt destul de mari: Electrica a avut asigurat doar 35% din consumul clienților săi de la producătorii cu obligație de reglementat, deci la prețuri mai mici, în acel trimestru. Cel mai mic procent dintre toți furnizorii de ultimă instanță (FUI) . La polul opus au fost cei de la E.On, cu aproape 90% din consumul clienților pe contracte reglementate.

Puteți citi despre această situație accesând cele două linkuri de mai jos:

Electrica, cel mai mare furnizor de pe piața reglementată, ajunge și cel mai mare perdant, urmare a reglementării

Cum a fost posibil ca Electrica să ia doar 35% din energia pentru piaţa reglementată la preţ mic, iar E.On 90%? La ce întrebări trebuie să răspundă ANRE 

Am solicitat ANRE explicații despre aceste alocări, iar întrebărilre trimise de noi au fost publicate în textul de mai sus. Puteți citi mai jos răspunsul integral al Autorității, dar pe scurt, ANRE spune că diferențele care există au fost rezultatul exclusiv a cum au folosit FUI energia contractată anterior reglementării cu livrare ulterioară și a faptului că, pentru energia cu livrare în perioada de vârf, a fost foarte puțină energie disponibilă de la producătorii reglementați, a căror energie fusese în mare parte contratată anterior. ANRE spune că a stabilit cantitățile din contractele reglementate în mod echidistant, transparent și nediscriminatoriu la toți FUI, orice alte afirmații sunt în afara realității.

Iată, integral răspunsul ANRE, așa cum ne-a fost trimis:

„Alocarea cantităților prin contracte reglementate s-a realizat în funcție de cantitățile solicitate de către fiecare FUI, pe produse de tranzacționare și în funcție de cantitatea de energie electrică disponibilă transmisă de către producători.

Valoarea medie a raportului dintre cantitatea de energie electrică solicitată de FUI și necesarul de consum al clienților casnici este de cca 64%, valoarea maximă fiind de 99,8% iar cea minimă de 46,7%, diferența fiind asigurată prin contracte încheiate pe piața concurențială. 

 Alocarea cantităţilor contractate de către fiecare FUI din piaţa concurenţială anterior intrării în vigoare a OUG 114/2018 pe categorii de clienţi a fost realizată de către fiecare furnizor în parte.

Valoarea medie a raportului dintre cantitatea de energie electrică alocată prin contracte reglementate și cantitatea de energie electrică solicitată de către FUI pentru alocare prin contracte reglementate este de 87.95%, valoarea maximă fiind de 95.12% iar cea minimă de 78.37%.

Prin urmare diferențele de cantități alocate prin contracte reglementate existente între FUI sunt datorate procentului diferit de achiziție a energiei electrice din piața concurențială și implicit necesarului diferit de alocare a energiei electrice prin contracte reglementate.

În ceea ce privește cantitatea alocată prin contracte reglementate, raportată la cantitatea solicitată de către FUI a fi alocată prin contracte reglementate, diferențele între FUI sunt reduse și sunt cauzate de ponderea fiecărui produs de tranzacționare așa cum a fost solicitat în cantitatea totală de energie electrică alocată FUI. Astfel în cazul unui FUI a cărui necesar de consum ( așa cum a fost solicitat de cătte acesta) pe produsele de vârf a fost mare, ca umare a faptului că nu a existat disponibil pe produsele de vârf cantitatea totală alocată a fost mai mică.

În celalalt sens, în cazul unui FUI a cărui necesar de consum ( așa cum a fost solicitat de cătte acesta)  pe produsul bandă a fost mare, ca urmare a faptului ca pe acest produs a existat energie electrică disponibilă, a rezultat un grad de acoperire mai mare.

Cantitatea de energie electrică pe produse, în cazul in care disponibilul a fost mai mic decât necesarul transmis de FUI, a fost alocată proporțional cu cererea FUI.

Diferențele de alocare pe vârfuri ale fiecărui FUI ( așa cum s-a prezentat), coroborat cu faptul că nu a existat energie disponibilă de la producători pe produsele de vârf, care să asigure întreg necesarul solicitat de FUI, a condus la diferențe între aceștia și la necesitatea achiziționării acelui produs de vârf din piața concurențială.

Ponderea produselor de tranzacționare în totalul cantității de energie electrică solicitată de către FUI pentru a fi alocată prin contracte reglementate este in medie de 56.1% pentru produsul banda (ore 00-24), 32.7% pentru produsul varf 1 (ore 06-22), 11.1% pentru produsul varf 2 (ore 17-22).

Valorile maxime si minime solicitate pentru fiecare produs sunt:

–           Produs banda max. 72.3%, min 43.8%

–           Produs varf 1 max. 44%, min 22.1%

–           Produs varf 2 max. 22%, min 4.9%

În ceea ce privește modul de alocare a cantităților de energie electrică pe fiecare produs de tranzacționare situația se prezintă astfel

–           Pentru produsul banda s-a alocat în medie 99,7 % din necesarul solicitat de către FUI

–           Pentru produsul varf 1 s-a alocat în medie 91,9 % din necesarul solicitat de către FUI

–           Pentru produsul varf 2 s-a alocat în medie 16,2 % din necesarul solicitat de către FUI

Reiterăm că aceste alocări au avut în vedere disponibilul avut la dispoziție de la producători.  ( ex- produs varf 2 o cantitate foarte mica disponibilă).

În condiţiile în care prognoza de consum este diferită faţă de consumul efectiv realizat pe diferite intervale orare sunt situaţii în care cantitatea de energie contractată este mai mare sau mai mică decât necesarul de consum, caz în care FUI vinde sau cumpără de pe piaţa concurenţială diferenţele necesare pentru consumul clienţilor.

În ceea ce privește posibilitatea alocării unei cantități de energie electrică mai mari decât cea necesară pentru consumul clienților casnici, precizăm faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare cantitatea alocată nu poate depași cu mai mult de 7% consumul mediu de energie electrică din ultimele 12 luni anterioare. Această prevedere are tocmai rolul de a evita situațiile de supracontractare.

Astfel, așa cum s-a prezentat ANRE a stabilit cantitățile din contractele reglementate în mod echidistant, transparent și nediscriminatoriu la toți FUI, orice alte afirmații sunt în afara realității.

Mai mult decât atât în mod transparent fiecare FUI a primit de la ANRE pentru exprimarea unui punct de vedere înaintea introducerii pe ordinea de zi a Comitetului de reglementare datele specifice acestuia”. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente......
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 ...
Prognoză CNSP: Salariul mediu net lunar va creşte cu 11,3%, până la 3.838 lei, în acest an. Va ajunge la 4.246 lei în 2023
Prognoză CNSP: Salariul mediu net lunar va creşte cu 11,3%, până la 3.838 lei, în acest an. Va ajunge la 4.246 lei în ...
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru acest an o creştere a câştigului salarial mediu net lunar ...
Cod roşu şi Cod portocaliu în România. Care sunt zonele în care vor fi fenomene meteo severe
Cod roşu şi Cod portocaliu în România. Care sunt zonele în care vor fi fenomene meteo severe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de averse torenţiale pentru judeţele ...